Ponedeljak 24.12.2012.
14:42 >> 18:16h
RTS, Beta

Makedoniji se danas dešava 5. oktobar

Skupština Makedonije ispred koje se nastavljaju demonstracije, ipak je danas usvojila državni budžet za 2013. godinu. Za budžet je bilo 65 poslanika, četiri su bila protiv, a u sali nije bilo opozicije, pošto je izbačena iz zgrade.

Poslanici opozicionog Socilademokratskog saveza Makedonije (SDSM) izašli su uz galamu iz plenarne sale Sobranja u Skoplju, žaleći se da ih je obezbeđenje izbacilo.

Opozicionoj SDSM tokom noći, koju su proveli u Sobranju, obezbeđenje je oduzelo nekoliko litara alkoholnih pića, saopštio je parlament.

Poslanica SDSM Radmila Šekerinska na rukama je izneta iz Sobranja i odvedena u bolnicu jer kaže da je povređena. Jedan poslanik opozicije pokazao je pocepan sako, a drugi džemper pocepan u koškanju sa skupštinskim obezbeđenjem, koje je ušlo u salu da bi ih izbacilo.

Poslanici opozicije kažu da je pogažena demokratija i da će sada izaći na ulice i protestovati sa svojim simpatizerima. Pre opozicionih poslanika, iz Sobranja su izbačeni novinari.


Ispred Skupštine su pristalice i vlasti i opozicije, na 500 metara jedni od drugih, a između je veliki kordon policije, specijalci s psima i policajci u civilu. Policija je privela četiri opoziciona demonstranta.

Dve grupe su se gađale kamenicama, neprestano se čuju petarde, a došlo je i do koškanja čiju eskalaciju je sprečila policija. Kako situacija ne bi izmakla kontroli zaustavljeni su autobusi sa pristalicama opozicije i zabranjen im je ulaz u Skoplje.

Opozicija, koju predvosi lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski, već dvadesetak sati protestuje ispred Sobranja zbog odluke vlade da zanemari nekih 1.400 amandmana i predlog budžeta stavi na glasanje bez prethodne rasprave.

"Danas vidimo kako Gruevski huška ljude jedne protiv drugih. To je radio i Milošević. Danas je njegov 5. oktobar", rekao je Crvenkovski svojim pristalicama, koje uzvikuju "Branko, vrati se, Grujo, odlazi".

Tokom jutra, makedonska policija je sprečila pristalice opozicije da u Skoplje dođu iz Kumanova, Bitolja i Strumice. Istovremeno, vlada Nikole Gruevskog naredila je zaposlenima u državnoj administraciji da učestvuju na kontramitingu, pa autobusi polako pristižu iz raznih delova Makedonije.

Lomljenje kopalja oko budžeta za iduću godinu otvara scenu za najozbiljniji politički obračun u Makedoniji, čiji ishod će odlučiti da li će o budućnosti zemlje odlučivati Gruevski ili Crvenkovski.

Debata u Sobranju o budžetu je, inače, blokirana, jer su opozicione partije podnele oko 1.400 amandmana. Deo opozicionih poslanika proveo je noć u Sobranju, odnosno u šatorima koji su razapeti isped zgrade.

2024 © - Vesti online