Ponedeljak 24.12.2012.
12:57
Vestionline

Princ Hari ubio svog prvog talibana

Princ Hari na zadatku u Avganistanu
 

Treći u redu za britanski presto, služi kao pilot i artiljerac u helikopteru Apač u misiji britanske vojske u Avganistanu. Dnevnik Telegraf navodi da se veruje da je Hari svog prvog talibana ubio nekoliko nedelja posle dolaska u Avganistan.

Vojni izvori demantovali su izveštaje da je princ ubio talibanskog "zapovednika", ali priznaju da je u navedenoj operaciji upotrebio oružje. Njemu je u Apaču na raspolaganju bilo 16 raketa vazduh-zemlja tipa, dva višecevna bacača CRV7 sa 76 raketa i top od 30mm koji ispaljuje 625 metaka u minutu.

Izveštaj objavljen u britanskim medijima citira jednog vojnika koji je princa nazvao nadimkom Veliki H (Big H) i rekao da ga je upoznao u kuhinji baze Bastion. Vojnik kaže da je njegova jedinica pozvala vazdušnu pomoć pošto su je napali talibani, a da je čuo "otmen glas" preko radija.


Izvori osporavaju incident i nadimak, ali ne poriču da je Hari ubijao talibanske borce, napominje list. Prema očekivanjima, 28-godišnji princ poznat kao kapetan Vels, trebalo bi da se kolegama oficirima pridruži na Božić i sa njima hranom posluži svoje saborce.

Harijeva jedinica u proseku "ubija" dva talibana nedeljno, rekao je portparol vojske. "On je vojnik, a vojnici čine ono što se od njih zatraži da učine", rekao je portparol pravdajući mogućnost da je princ Hari ipak nekoga ubio u ratu.

Princu se bliži kraj četveromesečne ture na dužnosti u 622. eskadrili, stacionirane u bazi Bastion u pokrajini Helmand. Njegova uloga, kao dela četvoročlanog tima koji je u pripravnosti 24 sata, je pružanje oružane podrške vojnicima na terenu, transportnim helikopterima i sanitetskim misijama.

Prethodni Harijev razmeštaj u Avganistanu godine 2008. godine, završen je posle 77 dana, kada su svetski portali objavili vest da se on nalazi na terenu u Avganistanu, što je kraljevska kuća krila.

2024 © - Vesti online