Ponedeljak 24.12.2012.
11:46 >> 12:49h
RTS

Dvosatne blokade puteva na severu KiM

Zaustavljen je saobraćaj ispred integrisanog prelaza Jarinje i u dve ulice u K. Mitrovici koje vode ka multietničkom naselju Bošnjačka mahala i selu Suvi Do (Foto: Arhiva)
 

Razlog za blokadu puteva je, kako su rekli privrednici, to što se, po sporazumu, preko prelaza na severu Kosova ne može prevesti više od 3,5 tona akcizne robe po kamionu. Svi teži kamioni moraju da budu upućeni na prelaz Merdare. Po njihovim rečima, takav režim će izazvati poskupljenja i nestašicu robe na severu Kosova.

Privrednik iz Zvečana Dragan Nedeljković rekao je u Rudaru da će sutra privrednici pozvati i predstavnike lokalnih samouprava da im se od srede pridruže i zajedno protestuju zbog odluka koje ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

"Sa blokadom ćemo nastaviti tri puta nedeljno - ponedeljkom, sredom i petkom, a ako se situacija ne promeni, od 10. januara totalno ćemo blokirati sve prilaze severu Kosova i Metohije", rekao je Nedeljković.

Stotinak privrednika blokiralo je danas integrisani prelaz Jarinje. Oni su ponovili da ne žele da izbegavaju plaćanje obaveza, ali da će ih plaćati Beogradu.

Iako je bilo najavljeno da će danas biti blokiran i prelaz Brnjak, drugi prelaz na severu Kosova, to se nije desilo.

Ostali saobraćaj se tokom blokade normalno odvijao, ali su prodavnice na severu Kosova bile zatvorene.

2024 © - Vesti online