Utorak 25.12.2012.
08:00
Večernje novosti

Na Jahorini otvorena ski sezona

Jahorina spremno dočekuje ski sezonu
 

Gosti Olimpijskog centra Jahorina ovog vikenda su bili predstavnici medija iz Republike Srpske i regiona, koji su imali priliku promotivno da se provozaju novim šestosedom do jedne od najpopularnijih staza na Jahorini - Skočine, gde je 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama vožen ženski slalom.

U izgradnju ovog šestoseda, napravljenom po poslednjim svetskim standardima uloženo je 9,35 miliona maraka.

Veliki povratak na mapu Evrope

Popularni veb-sajt za pretragu jeftinih hotela i letova “Skajskener” nedavno je objavio listu najjeftinijih preporučenih skijališta u Evropi za sezonu 2012/13, među kojima se našla i Jahorina, i to na 9. mestu.
"Očekujem da će ova sezona biti i naš povratak na regionalne ski-mape. Staze su odlično pripremljene. Visina snega je 70 centimetara i uslovi za skijanje su idealni", kaže Koroman.

"Iako je rok za završetak radova na izgradnji ovog šestoseda bio april 2013. godine, izvođač radova, austrijska firma “Lajtner”, radove je izvela i pre roka i evo, uspeli smo da šestosed pustimo praktično na otvaranju skijaške sezone", rekao je Branko Koroman, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

On je istakao da je, kao što su predstavnici medija mogli da vide, otvaranje proteklo “bez pompe, bez politike, i bilo kakve halabuke”, kako bi se skijašima što pre izašlo u susret, a olimpijska lepotica ovom novom investicijom širom otvorila vrata skijašima iz celog regiona.

Novi šestosed na stazi Skočine ima kapacitet od 2.000 skijaša koje može prevesti za jedan sat, sa mogućnošću povećanja broja skijaša na 2.400 skijaša na sat.

Puštanjem u rad novog šestoseda, pored postojeća dva na stazama Poljice i Ogorjelica, Jahorina pokušava da stane rame uz rame sa ski-centrima u regionu - Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Sloveniji, koji su poslednjih pet, do šest godina napravili značajne iskorake u privlačenju skijaša u svoja skijališta.

Cena ski-pasa je takođe nešto što privlači skijaše na Jahorinu, jer se ona kreće od 33 marke za dan skijanja, odnosno od 20 do 25 maraka za tri ili četiri sata skijanja, što je znatno povoljnije nego u regionu. I cene smeštaja su dosta povoljne, a skijaši mogu, zavisno od toga da li je u pitanju privatni ili hotelski smeštaj, noćenje da pronađu za 10 do 100 evra.

2024 © - Vesti online