Ponedeljak 24.12.2012.
00:15
Srna

Vukovar: Srbi imaju pravo na ćirilicu

Pošto u Vukovaru živi 34 odsto Srba, oni imaju pravo na ćirilicu

Nakon što je popisom stanovništva iz 2011. godine utvrđeno da u Vukovaru živi više od trećine pripadnika srpske nacionalne manjine, Sabo je pojasnio da dvojezičnost u tom slučaju propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

"Ko može biti iznad Ustavnog zakona", upitao je Sabo gostujući na Hrvatskoj televiziji.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Vukovaru Srđan Milaković izjavio je da su rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj iz 2011. godine pokazali da srpska nacionalna manjina u Vukovaru čini 34,87 odsto ukupnog stanovništva i da, prema Zakonu o pravima nacionalnih manjina, ima pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, odnosno dvojezičnost u svim zakonskim okvirima na području grada.

On je istakao da je suština ove priče da pripadnici srpske zajednice mogu da ostvare pravo na upotrebu jezika i pisma, kako to ostvaruju Italijani u Istri i pripadnici drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Milaković je rekao da potpisivanje peticije, koju je juče u Vukovaru pokrenuo HSP "Dr Ante Starčević" i kojom se traži moratorijum na mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, predstavlja prikupljanje jeftinih političkih poena, jer ovakve inicijative nemaju uporište u zakonu.

"Nije to zahtev neke političke stranke, kako se to želi prikazati, nego stvar primene propisa i poštovanja prava nacionalnih manjina koja im pripadaju na osnovu zakona", rekao je Srni Milaković.

2024 © - Vesti online