Utorak 09.02.2010.
13:26
Srna

Dodik: Referendum nije antidejtonski

Postupa po ovlašćenima Dejtnskog sporazuma: Milorad Dodik

"Ovaj zakon pokazuje spremnost RS da ispunjava svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i da u tom kontekstu koristi sva moguća prava dobijena tim sporazumom", istakao je Dodik tokom skupštinske rasprave o tom predlogu zakona.


Dodik kaže da ovaj zakon nije nikakav pokušaj da se zloupotrebi Dejtonski sporazum i da se ugrozi ustavna pozicija RS, već da se ona afirmiše i na najbolji mogući način uredi oblast koja će se sigurno u budućnosti koristiti, kao u svim evropskim zemljama, kao mehanizam za anketiranje javnosti o važnim društvenim temama.
 

"Ovaj zakon nije protiv Bošnjaka, Hrvata, niti protiv bilo kojeg građanina RS, već je zakon za sve koji RS prihvataju kao demokratsku zajednicu u kojoj će imati pravo da odlučuju o tim važnim pitanjima", istakao je Dodik.
 

On je ukazao da je ovo pitanje predmet manipulacija iz nekoliko mesta, prevashodno iz Sarajeva, prema kojima je ovo, tobože, prvi korak ka secesiji, i naglasio da to apsolutno nije tačno.
 

"Secesija nije na dnevnom redu aktuelne vlasti u RS. Mada, neki u Srpskoj prave svoj politički kapacitet na priči o refrendumu o secesiji", kaže Dodik.
 

2024 © - Vesti online