Subota 22.12.2012.
15:57
RTS

Šta će Amerikancima oružje?: Da dobri momci ubiju loše momke

I baki treba oružje da brani kućni prag od ludaka i lopova
 

Moćno američko udruženje naoružanih građana "Nacionalna asocijacija za puške" (NRA) ostalo je pri radikalnom stavu i saopštilo da su svim školama potrebni oružje i policajci da bi se sprečio sledeći masovni ubica "koji čeka iza ugla".


Vejn Lapjer, direktor NRA, izneo je taj stav usred rastućih poziva za ograničavanje naoružavanja građana posle masakra 26 dece i osoblja osnovne škole u Konektikatu. Neki poslanici Kongresa SAD koji su se dugo rugali predlozima za ograničavanje naoružavanja građana, počeli su da nude ustupke, a žestoka debata o budućem zakonu se očekuje u januaru.

Predsednik Barak Obama je zatražio "pravu akciju, i to odmah". To je dovelo u defanzivu najveći američki lobi za pravo na naoružavanje. Posle jednonedeljnog ćutanja o oružanom divljanju u Osnovnoj školi "Sendi Huk", NRA je u petak sazvala konferenciju za štampu.

"Lošeg momka sa oružjem može zaustaviti samo dobar momak sa oružjem", rekao je Vejn Lapjer. Neki su predviđali da će NRA omekšati stav posle pokolja toliko dece koji je polu-automatskom puškom izvršio umno poremećeni mladić. Umesto toga, Lapjer je održao 25 minuta dugu tiradu protiv pomisli da bi zakon o ograničavanju naoružavanja građana zaustavio ubijanja u društvenoj kulturi u kojoj su deca svakodnevno izložena nasilju u video-igrama, filmovima i muzičkim spotovima. Lapjer je ukazao da je oružje rešenje, a ne problem.

"U svakoj školi u Americi nužno je uvesti program zaštite koji dokazano radi - naoružano obezbeđenje", rekao je Lapjer.


Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je izjavio da NRA okrivljuje sve izuzev sebe za opštu krizu zbog upotrebe oružja i nudi "paranoičnu, iskrivljenu viziju još opasnije i nasilnije Amerike u kojoj su svi naoružani i nijedno mesto nije bezbedno".

Lapjer je rekao da Kongres SAD treba odmah da odredi novac iz budžeta za angažovanje naoružanih policajaca u svim školama. Rekao je da će NRA napraviti program za reagovanje škola u vanrednim situacijama koji bi uključivao dobrovoljce iz članstva NRA od 4,3 miliona, koji bi pomogli školskim čuvarima dece.

Njegovu ideju o naoružanim policajcima su odmah napali aktivisti koji se zalažu za ograničavanje posedovanja oružja. Jedna od noćas iznetih ideja je biometrijska kontrola na ulazima u škole, uz patrole u okolini i uz sastavljanje planova odbrane svake škole od oružanog napada.

2024 © - Vesti online