Subota 22.12.2012.
16:04
Srna

Lavrov: Asad ne može u Moskvu

Asad može da beži, ali ne u Moskvu: Sergej Lavrov
 

"Asad nema nameru da podnese ostavku. On odbija ove predloge, bez obzira ko mu ih iznosi, Rusija, Kina ili neko drugi", rekao je Lavrov novinarima u avionu na povratku iz Brisela u Moskvu, gde je učestvovao u sastanku između Rusije i EU.

Prema njegovim rečima, niko neće pobediti u građanskom ratu u Siriji. Lavrov je ponovio da Rusija odbacuje zahtev država iz regiona da na Asada vrši pritisak da ode sa vlasti ili da mu ponudi utočište.

Ruski ministar inostranih poslova naglasio je i da je sirijsko hemijsko naoružanje koncentrisano u jednoj ili dve oblasti i da je "pod kontrolom". Prema njegovom mišljenju, najveću pretnju po sirijsko hemijsko naoružanje predstavlja mogućnost da bi moglo pasti u ruke militanata.

"Na osnovu obaveštajnih podataka koje imaju Rusija i zapadne zemlje, sirijska vlada trenutno čini sve što može da obezbedi hemijsko naoružanje. Ta vrsta naoružanja prethodno je bila na više mesta, a sad su ih koncentrisali na jedan ili dva centra", navodi Lavrov.

Američki ministar odbrane Leon Paneta rekao je ovog meseca da Vašington poseduje obaveštajne podatke koji izazivaju ozbiljnu zabrinutost da Asadova vlada razmatra upotrebu hemijskog naoružanja protiv pobunjenika.

Od početka oružane pobune u Siriji protiv Asadovog režima u martu prošle godine poginulo je više od 40.000 ljudi.

2024 © - Vesti online