Subota 22.12.2012.
14:28
Beta

Mitropolit Jovan krije šta je "srdačno" pričao s Gotovinom


Mitropolit Jovan: Nije mu bilo lako u Hrvatskoj, piše "Večernji"
 

"Ja sam vam bio u 'popovskoj grupi', odnosno s kardinalom Bozanićem i ostalim sveštenicima i verskim osobama. Razgovarao sam s generalom Gotovinom, ali vam ništa ne mogu reći iz tog razgovora", rekao je za zagrebački dnevnik mitroplit Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Prema saznanjima tog lista, Gotovina i mitropolit Jovan razgovarali su o potrebi još veće saradnje i zajedništva, i većeg rada na pomirenju i dijalogu hrvatskog i srpskog naroda.

U tekstu se navodi da su se Gotovina i mitropolit Jovan na božićnom prijemu kod Josipovića srdačno pozdravili i da je Gotovina to učinio "s mnogo poštovanja", a mitroplot "s velikom srdačnošću".

Pozivajući se na krugove bliske SPC, "Večernji list" piše da "srdačnost nije bila puka formalnost jer u SPC u Zagrebu Gotovinu doživljavajuju kao izrazito pozitivnu osobu".

"Vidi se po svemu da je reč o čoveku visokog morala koji nije opterećen prošlošću, nego svima poručuje da se okrenu budućnosti. Izraziti je pozitivac i simpatišemo ga", rekli su sagovornici u SPC, tvrdi "Večernji list".

Zagrebački dnevnik podseća na izjavu Gotovovine za beogradski list "Kurir" u kojoj je pozvao izbegle Srbe da se vrate u Hrvatsku. Zagrebački dnevnik piše i da je mitropolit Jovan "među retkim episkopima SPC koji je prihvatio put dijaloga i pomirenja nakon ratnih razaranja i vratio se u svoje sedište u Zagreb".

Iako mu, navodi list, nije bilo lako prvih posleratnih godina, mitropolit Jovan izdržao je mnoge napetosti i uspeo da uspostavi dijalog s političkim vlastima i javnošću.

List podseća da je u Zagrebu otvorena pravoslavna gimnazija i da hrvatski državni vrh redovno prisustvuje važnijim slavljima SPC.

2024 © - Vesti online