Petak 21.12.2012.
20:14
Beta

Haradinaj: Stvoriću bolji život za Srbe na KiM

Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio optužbe za ratne zločine, rekao je za tursku agenciju Anadolija da je model Republike Srpske koji kao rešenje za sever Kosova predlažu srpski zvaničnici "zakasneo i nerealan" i da "takve izjave neće uticati na nastavak pregovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

Platforma Beograda je "zakasnela i nerealna": Haradinaj
 

Lider Alijanse za budućnost Kosova ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine "strateški važan" i da će omogućiti da zemlje koje još nisu priznale kosovsku nezavisnost to i učiniti.

Haradinaj, koji bi, kako je rekao, prema dogovoru s  Demokratskom partijom Kosova, početkom naredne godine ponovo trebalo da postane premijer, naveo je da će Vlada Kosova raditi na ozbezbeđivanju boljih uslova života za kosovske Srbe.

"Želim istaći da je Kosovo suverena i nezavisna država, te da kosovska vlada radi na projektima poboljšanja uslova života Srba i svih drugih građana. To je obaveza i prema Ahtisarijevom planu koji je deo Ustava Kosova. To je naša obaveza i ništa nas ne može sprečiti u tome", naveo je Haradinaj.

Haradinaj Srbima nudi "iskrenost"

Bivši haški optuženik izrazio je nadu da će i kosovski Srbi shvatiti svoju grešku, prestati da blokiraju reformske procese i shvatiti prednosti integracije u kosovsko društvo. Dodao je da će kao premijer učiniti sve na "intenziviranju efikasnijeg rada na normalizaciji odnosa izmedu dve zemlje i na samom Kosovu" i da će "nastaviti rad na reformama i razvojnim strategijama" koje za cilj imaju normalizaciju i poboljsanje uslova života, kako u severnoj, tako i u južnoj Mitrovici i svim drugim delovima Kosova.

Haradinaj je rekao i da nije zadovoljan situacijom na Kosovu koju je zatekao po povratku iz Haga. Dodao je da je svestan da se na Kosvou u prošlosti desilo mnogo
loših stvari i stradanja kao i da bi, da ih nije bilo, život Srba, Bošnjaka, Albanaca, Turaka i drugih bio bolji.

2024 © - Vesti online