Petak 21.12.2012.
17:52
Beta

Kocijančič: Nemamo komentar na platformu, imamo svoj put

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić

"Nemamo komentar na to (platformu Beograda). Naš je stav jasan - radimo po zaključcima koji su usvojeni 11. decembra (na sastanku šefova diplomatije EU)", rekla je Kocijančič u telefonskoj izjavi za agenciju Beta.

Na tom sastanku postignut je dogovor da se na proleće 2013. godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna odrede datum početka pregovora.

U zaključcima se navodi da dalje napredovanje Srbije ka EU zavisi od napretka koji Srbija bude ostvarila u "reformama i pospešenju odnosa s Prištinom".

U zaključcima zasedanja ministara EU traži se, između ostalog, da Srbija "nepovratno krene ka uređenju struktura na severnom Kosovu koje će uz uvid i predusretljivo podmiriti potrebe lokalnog življa u pogledu bezbednosti i pravosuđa, tako da se zajamči funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog okvira unutar Kosova".

Više kosovskih zvaničnika ocenilo je da je platforma objavljena u Beogradu "šamar"

Predstavnici Srba upoznati sa platformom: "Nemam hrabrosti da je komentarišem"

visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, dok je šef kosovskog tima Bljerim Šalja kazao da je moguće i da se Priština povuče iz dijaloga ako srpska strana nastavi da insistira na platformi.

Platformom za razgovore o rešenju pitanja Kosova, u koju je agencija Beta imala uvid, srpske vlasti traže autonomiju za sve srpske opštine na Kosovu, ujedinjene u autonomnu zajednicu koju bi činile četiri opštine sa severa i sve opštine u kojima su Srbi većina. Beograd u platformi, koja još nije zvanično usvojena, zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu na Kataloniju.

2024 © - Vesti online