Petak 21.12.2012.
16:59 >> 18:11h
Beta

Predstavnici Srba upoznati sa platformom: "Nemam hrabrosti da je komentarišem"

U toku sledeće nedelje na Kosovu će se sastati predsednici svih srpskih opština i razgovarati o platformi
 

"Nemam dovoljno hrabrosti da komentarišem nešto što sam videla pre dva sata", kazala je novinarima Paunović, koja je prva izašla iz Predsedništva, nakon dvočasovnog sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i čelnika kosovskometohijskih opština.

 

Predsednik opštine Kosovo Polje Stevica Lazić rekao je da je u većoj meri

zadovoljan onim što je video i da će se u toku sledeće nedelje na Kosovu sastati predsednici svih srpskih opština i razgovarati o platformi.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin po izlasku sa sastanka nije davao izjave novinarima.

"Priština se povlači iz dijaloga ako bude platforme"

A ovo se navodi u saopštenju Predsedništva nakon sastanka:

"Srbi sa Kosova i Metohije dali su principijelnu podršku predsedniku Srbije i Vladi na institucionalizciji zaštite prava Srba i Srbije u daljim razgovorima Beograda i Prištine".

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su, kako se dodaje, izrazili zahvalnost navodeći da dugi niz godina nisu bili okupljeni na jednom mestu i da do sada nisu bili bili konsultovani oko sopstvene sudbine.

Milović: Ima novina u platformi

Predsednik Opštine Zvečan
Dragiša Milović izjavio je za TV Most da je novo u platformi to što se traži autonomija srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

"Tu bi bile ne samo četiri opštine sa severa pokrajine već i opštine Gračanica, Štrpce i Gora", rekao je on i dodao je državnom platformom predviđeno da opštine imaju izvršne nadležnosti u prosveti, zdravstvu, kulturi, telekomunikacijama, energetici i
rudarstvu.Milović je rekao da im je predsednik Nikolić saopštio da u slučaju da imaju primedbi u pisanoj formi ih dostave srpskim vlastima u Beogradu.

"Nakon toga, do kraja godine, republička skupština treba da se izjasni o predlogu platforme a potom i da je usvoji", rekao je predsednik opštine Zvečan.

U saopštenju se navodi i da je Nikolić rekao da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u Platformi. Prema rečima predsednika, Beograd je do sada rešavao probleme Albanaca u pokrajini, a da su Srbima samo pravljeni problemi.

"Do sada nije postojala odgovornost onih koji su vodili pregovore i država se krila iza činovnika, govoreći da je izvojevana pobeda u pregovorima, a u stvarnosti su Srbi suočeni sa sve većim problemima", rekao je predsednik Srbije.

U saopštenju piše i da je predsednik izrazio želju da Srbi na Kosovu i Metohiji žive zajedno i da se za opstanak bore zajedno, bez podela. Navodeći da vremena nema i "da ono što smo mogli juče ne možemo danas, a ono što možemo danas, nećemo moći sutra", Nikolić je pozvao predstavnike Srba da održe sastanak i donesu zajedničke zaključke o platformi i eventualne sugestije.

U saopštenju se dodaje da su čelnici Srba sa Kosova danas predložili da se u platformi predvidi i održiv povratak više od 240.000 proteranih Srba sa Kosova i Metohije.

2024 © - Vesti online