Petak 21.12.2012.
11:40
Alo

Naprednjaci traže muzej posvećen Đinđiću!?

Ubijeni premijer Zoran Đinđić
 

Homen: Tražio sam Đinđićevu košulju!

Slobodan Homen, poslanik DS-a, koji je u prethodnoj vladi bio državni sekretar u Ministarstvu pravde, poručio je za „Alo!“ da iz pravnih razloga nije bio u mogućnosti da izađe u susret Ružici Đinđić i omogući joj da od suda dobije Zoranove lične stvari, te da ne zna zašto se ona oseća razočarano.
- Nakon što me je zamolila, pisao sam sudu, međutim, dobio sam odgovor da je nemoguće dobiti Đinđićeve lične stvari dok ne budu donesene pravosnažne presude - zaključuje Homen.

- Smatram da muzeji predstavljaju civilizacijski čin i da u Srbiji treba da ih ima što više. Ministri kulture u Francuskoj su za sobom ostavljali barem dva muzeja, što je i moj cilj. Đinđić je bio premijer, te smatram da treba da imamo muzej posvećen njemu. Ukoliko demokrate to budu inicirale, sigurno ćemo prihvatiti. Što se mene lično tiče, ponovo ću pokrenuti inicijativu da se automobil kojim su Đinđića nakon atentata prevezli do Urgentnog centra uvrsti u postavku Muzeja automobila, gde će biti čuvan od propadanja. To bi isto trebalo da se uradi i sa drugim stvarima koje je posedovao, a koje su od istorijskog značaja - kaže za "Alo!" aktuelni ministar kulture.


Ideja o muzeju posvećenom tragično nastradalom premijeru nije nova, ali za devet godina nije ostvarena, uprkos obećanjima Vojislava Koštunice, Borisa Tadića i drugih visokopozicioniranih demokrata, o čemu je zgovorila i premijerova supruga Ružica Đinđić. Ona je medijima poverila da još uvek nije dobila košulju, sako, pantalone, jednu cipelu i štake koje je pokojni premijer nosio na dan ubistva. Zbog čega je tako novinari nisu uspeli da saznaju ni od Vojislava Koštunice, a ni od Borisa Tadića.

Tadić nije u Srbiji

Kada su novinari pokušali da kontaktiraju Borisa Tadića, odgovor je koji su novinari dobili od portparolke Ane Roland Grubić je:

- Nažalost, počasni predsednik DS-a Boris Tadić trenutno je u poseti SAD. Zbog toga nije u mogućnosti da odgovori na vaša pitanja - dobiti nikakav komentar.

U DSS nije bilo moguće doći do odgovora.

2024 © - Vesti online