Petak 21.12.2012.
04:08
Večernje novosti

Dinkić obećao: Biće bolje 2014.

Dinkić: zatekli smo prazan budžet, ali sada je sve mnogo bolje
 

On je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da je sledeća godina prelomna za srpsku privredu.
 

"Očekujem veliki zaokret nabolje i njen konačan oporavak. Efekat tog preokreta odraziće se na poboljšanje životnog standarda građana tokom 2014", rekao je Dinkić dodajući da je situacija koju je zatekla vlada bila katastrofalna.
 

"Privreda je bila na kolenima, budžet prazan, a javne finansije u haosu. Sve opasnosti od sunovrata i bankrota smo izbegli. Sada se lakše diše...Činjenica je da smo stabilizovali javne finansije. Sledeće godine prepolovićemo budžetski deficit i zaustavićemo konačno rast javnog duga i kamata. Pokrenućemo privredu tako da očekujemo privredni rast od dva odsto”, rekao je on, dodajući da se nada da će rast biti i veći, kao i da vlada planira da u narednoj godini zaustavi rast nezaposlenosti "i da ona počne da se smanjuje tokom 2014".
 

Govoreći o uticaju procesa protiv Miroslava Miškovića na političke odnose u Vladi, Dinkić je rekao da je država pokazala da niko ne sme biti nedodirljiv, ali i da "niko ne sme biti ni osuđen, bez suđenja i iznošenja dokaza za sumnje".
 

"Kao što je predimenzioniran Miškovićev uticaj na formiranje Vlade, a nije ga bilo, tako se preteruje i sa sadašnjim uticajem njegovog hapšenja na opstanak Vlade", rekao je on.
 

"Ako je neko od političara uzimao novac da bi obezbedio nekom biznismenu privilegije, taj mora da ide u zatvor. Ali sve to mora da se dokaže, a ne da se diže ogromna medijska prašina koja samo može da degradira borbu protiv korupcije", dodao je Dinkić i rekao da nije primetio da neko iz Vlade koči borbu protiv korupcije.
 

Odgovarajući na pitanje zbog čega je država rešila da uvede departizaciju javnih

preduzeća tek pošto su postavljeni funkcioneri SPS i PUPS na direktorska mesta, Dinkić je izjavio da nije postojao konsenzus u Vladi da se departizacija izvrši dosledno i do kraja.
 

"URS je zabranio stranačkim funkcionerima da konkurišu za direktorska mesta. Takav stav imaju i SNS i SDPS Rasima Ljajića. Novi zakon o javnim preduzećima je svakako put ka departizaciji, jer stranački funkcioneri moraju da "zamrznu" rad u partiji ako žele da konkurišu za mesto direktora”, rekao je ministar finansija.

2024 © - Vesti online