Četvrtak 20.12.2012.
19:22
Blic

Ruska ludost: Peške uz zgradu visoku 370 m

Kran na vrhu ružičaste zgrade je cilj
 

Mladi planinar Vitalij Raskalov okupio je tim od četiri člana i napravio plan za osvajanje "Merkuri siti kule", čija je izgradnja u poslednjoj fazi i koja će, kada bude završena, biti najviša u Evropi. Zgrada je u ovoj fazi izgradnje obezbeđena složenim sistemom kamera za nadzor, detektorima, čuvarima, kao i velikim brojem radnika koji su spremni, prema rečima Raskalova, "ne samo da uključe alarm, već i da vas gadno pretuku".

Raskalov i njegov tim morali su da osmisle kako će savladati sve fizičke prepreke i popeti se na kran na vrhu zgrade. Otežavajuću okolnost predstavljalo je veoma loše vreme - sneg, vetar i izuzetno niske temperature.

"Ne postoji legalan način da se obični ljudi popnu gore", rekao je Raskalov, koji je sa svojim timom nedeljama smišljao kako da zavaraju bezbednosne kamere i mimoiđu čuvare.

Mastermajnd akcije Vitalija Raskalov
 

Ekipa se uvukla u zgradu prerušena u građevinske radnike. Popeli su se uz strme stepenice, a zatim čekali smenu radnika kako bi se domogli krana na vrhu. Na raspolaganju su imali malo vremena, a dvojica od ukupno petorice urbanih planinara su odustali na pola puta. Preostala trojica, na čelu sa Raskalovim, izveli su ovaj opasni poduhvat i popeli se na zaleđeni kran, a svoju misiju dokumentovali mini kamerom.

Kao znak da su uspeli, na kranu su ostavili nekoliko nalepnica u obliku munje, a zatim su se spustili na zemlju.

2024 © - Vesti online