Četvrtak 20.12.2012.
09:26
Srna

Počela naplata carine na KiM

Prelaz Jarinje
 

Šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević izjavio je, nakon razgovora radnih grupa održanog u utorak, 18. decembra, u Briselu, da će na sever Kosmeta, preko prelaza Jarinje, moći da ulazi sva neakcizna roba, kao i akcizna u kamionima nosivosti do 3,5 tone.

Na prelazima će se pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine.

Pavićević je objasnio da je ovim sporazumom na tehničkom nivou samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom poslednjeg susreta premijera Ivice Dačića i predsednika Vlade samoproglašenog Kosova Hašima Tačija 6. decembra u Briselu.

On je rekao da se vodilo računa o interesima Srba na severu, ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe.

"Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, Beograd je spreman da suspenduje sporazum o integrisanim prelazima", rekao je Pavićević.

Zvaničnici kosovskih institucija još se nisu oglasili povodom ovog sporazuma, ali mediji u Prištini spekulišu, pozivajući se na neimenovane izvore iz Vlade, da takav sporazum nije postignut i da roba na sever Kosova ne može ući bez carinjenja i dokumentacije koju prethodno treba da ovjeri kosovska carina i policija.

Tači je na sednici kabineta rekao da se na Kosovu moraju primenjivati kosovski ustav i zakoni i da ima garancije iz sveta da se u budućim pregovorima sa Dačićem neće pokretati pitanje stvaranja bilo kakvog entiteta na severu, niti se može dovoditi u pitanje funkcionisanje institucija. On je upozorio da postoji mogućnost nazadovanja u odnosima Kosova i Srbije, čak i destabilizacije situacije na terenu, ukoliko Beograd "nastavi da provocira".

2024 © - Vesti online