Četvrtak 20.12.2012.
11:53
Blic

Vajaju joj novo lice pošto je muž unakazio

Aeša Mohamdžaj, Avganistanka bez nosa
 

Aeša nikada nije išla u školu, nije čak nikada ni proslavila rođendan, pošto ne zna kada je rođena, a veruje da ima 21 ili 22 godine.

Sada živi u gradu Betesda, u američkoj saveznoj državi Merilend, gde stručnjaci Nacionalnog vojnog medicinskog centra "Volter Rid" u poslednjih šest meseci pokušavaju da joj povrate pređašnji izgled.

Lekari su ispod njenog čela ugradili silikonsku školjku u koju su postepeno ubrizgavali vodu kako bi se koža Aešinog čela toliko proširila da bi od viška mogli da obezbede materijal za nadogradnju nosa. Doktori su već presadili kožu s njene podlaktice i toga napravili osnovu za nos.

Aeša kaže da je više nije strah da se pogleda u ogledalo.

- Nije me briga. Svako ima neki problem. U početku sam bila prestravljena. Strahovala sam od pogleda u ogledalo. Plašilo me je da razmišljam šta će biti sa mnom u budućnosti. Ali, sada me više nije strah - navodi Aeša.

Sledeći korak u transplantaciji njenog nosa biće vađenje hrskavice sa jednog od njenih rebara koju će lekari ugraditi na osnovu nosa, a potom sve prekriti kožom sa Aešinog čela.

Ona je u početku nosila protezu nosa, pošto su doktori ocenili da emocionalno nije bila dovoljno stabilna da se nosi sa dugotrajnim procesom transplantacije.

2024 © - Vesti online