Četvrtak 20.12.2012.
09:03
Blic

Sto hiljada katolika na proslavi Milanskog edikta

Niš (foto: arhiva)
 

Liturgiju će služiti papin legat, kardinal Milana Anđelo Skola uz suslavitelje - kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, i kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa sarajevskog.

Poziv da prisustvuju ovoj svečanosti upućen je biskupima i nadbiskupima svih biskupskih konferencija u regionu, pa se stoga očekuje i dolazak velikog broja vernika iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, ali i iz naše zemlje - sa Kosmeta.

Kardinal Skola će se sresti sa patrijarhom

Prema Josićevim rečima, kardinal Anđelo Skola - koji je i jedan od najbližih saradnika pape Benedikta XVI i drugi po značaju velikodostojnik u Katoličkoj crkvi, prilikom dolaska u Srbiju prvo će se u Beogradu sresti sa patrijarhom Irinejom. "U Nišu će se delegacija kardinala sresti sa gradskim rukovodstvom i episkopom Jovanom", kaže niški župnik Niko Josić.

Niški župnik Niko Josić kaže da je prvobitni plan bio da se liturgija služi na stadionu "Čair", ali je onda utvrđeno da ovaj sportski objekat neće moći da primi sve hodočasnike.

- Na stadionu "Čair" ima mesta za 40.000 ljudi, a mi očekujemo 100.000 hodočasnika. Zvanično, odluka još nije doneta, ali sam plan izložio ostalim članovima odbora za proslavu Milanskog edikta u Nišu i ne sumnjamo da će biti i zvanično podržana od strane organa lokalne samouprave. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić nagovestio je da s tim u vezi neće biti problema.

- Hodočasnici će u Niš stizati autobusima iz svojih biskupija, tako da je bitno i da mesto na kojem će se služiti liturgija ima potrebnu infrastrukturu - parking, vodu, toalete - kaže Josić.

Hodočasnici će prvo dolaziti u Niš u Crkvu uzvišenja Svetoga križa gde će celivati relikviju Hristovog krsta, a potom će autobusima nastavljati ka aerodromu.

- Mošti koje će hodočasnici celivati predstavljaju ostatke autohtonog krsta na kojem je Hrist bio razapet na Golgoti. Te relikvije se nalaze jedino u Milanu i jedan delić će naša crkva dobiti na dar. Zato planiramo da i nakon ovog jubileja crkva u Nišu postane hodočasnička crkva upravo zbog takve jedne relikvije koja će se moći celivati jedino u Nišu i Milanu. Konstantin nema status sveca u Katoličkoj crkvi, već samo ktitora, odnosno branitelja, ali status svetice ima njegova majka Jelena, koja je na Golgoti pronašla krst na kojem je Isus bio razapet - dodaje Josić.

2024 © - Vesti online