Četvrtak 20.12.2012.
01:38
Beta

"Traljava reforma pravosuđa"

Nikola Selaković sa ambasadorom Peterom Burkhardom

Selaković je tokom razgovora sa ambasadorom Peterom Burkhardom, zamenikom šefa Misije OEBS Polom Tidi i izvršnim savetnikom Đovanijem Gabasiem ukazao na probleme koji postoje u srpskom pravosuđu, ocenivši da postupak reforme pravosuđa nije dobro sproveden što potvrđuje i odluka Ustavnog suda o vraćanju neizabranih sudija i javnih tužilaca u pravosudni sistem.

On je predstavio dosadašnje rezultate rada Ministarstva, naglasivši da je u toku izrada tri nacionalne strategije - za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i reformu javne uprave.

U saopštenju se navodi da je Selaković istakao da se sprovodi izmena više od deset pravosudnih zakona i da su radne grupe za izmenu i dopunu tih zakona, predstavile svoj rad javnosti kroz javne rasprave koje je organizovalo Ministarstvo pravde i državne uprave.

Ambasador OEBS-a Peter Burkhard je naglasio da jedan od osnovnih prioriteta u Srbiji mora biti reforma pravosuđa, kako bi se osigurala nezavisnost sudija i sudske vlasti.

On je pohvalio jasnu viziju i volju ministarstva ka unapređenju pravosudnog sistema i ocenio da se ministarstvo susrelo sa velikim izazovima kada je u pitanju stvaranje vladavine prava i vraćanje poverenja građana u pravosuđe, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online