Sreda 19.12.2012.
21:35
Beta

DS: Srbija ulazi u fazu diktature SNS

DS optužuje naprednjake za opstrukciju

"Osuđujemo bahato i protivzakonito divljanje predstavnika SNS u Baču, koji, zloupotrebljavajući svoj uticaj u republičkim institucijama, već treći dan sprečavaju da novoizabrani opštinski funkcioneri uđu u zgradu opštine i preuzmu svoje dužnosti", navode demokrate u saopštenju.

Demokrate ističu da su na izborima osvojili "dvostruko veći broj glasova u opštini Bač (37 odsto) nego drugoplasirana SNS" ali da su nakon formiranja nove Vlade Srbije, "SNS i SPS konstituisali većinu uz pomoć dvoje odbornika LSV i SRS, i time prekršili volju građana iskazanu na izborima".

"Odbornici DS, iako apsolutni pobednici izbora u ovoj vojvođanskoj opštini, mirno i odgovorno su predali vlast novoj, 'prekomponovanoj' skupštinskoj većini", navodi se u saopštenju.

Demokrate navode da je nakon njihovog povratka na vlast u Baču 14. decembra ove godine, počela "brutalna zloupotreba državnih institucija, u kojoj prednjače aktivisti SNS, za koje zakon i volja građana, očito, ništa ne znače".

"Demokratska stranka traži od Vlade i predsednika Srbije da obuzdaju nasilničku i protivzakonitu uzurpaciju zgrade opštine i omoguće novoj parlamentarnoj većini da preuzme svoju dužnost, u skladu sa Ustavom, zakonom i osnovnim demokratskim principima", kaže se u saopštenju.

"Ako policija i Ministarstvo za lokalnu samoupravu nastave da tolerišu SNS-ovsku okupaciju zgrade opštine Bač, to će značiti da Srbija ulazi u fazu diktature i brutalne zloupotrebe države u partijske svrhe, protiv čega će se DS uvek odlučno boriti", navodi se u saopštenju.

Lokalnu vlast u Baču od 14. decembra čini koalicija demokrata, Lige socijal-demokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke, dok je u prethodnom periodu na vlasti bila Srpska napredna stranka.

2024 © - Vesti online