Sreda 19.12.2012.
19:41
Vestionline, Kurir

Đurđić najefikasniji srpski fudbaler u 2012.

Najbolji srpski golgeter u 2012. - Nikola Đurđić

Jedan srpski fudbaler će 2012. godinu svakako pamtiti kao izuzetno uspešnu. Njegovo ime je Nikola Đurđić i on je najbolji strelac među fudbalerima iz Srbije u ovoj godini koja je na izmaku.

Novi član bundesligaša Grojter Firta je nedavno odigrao svoju poslednju utakmicu u godini, istovremeno i poslednju za Helsingborg, protiv Tventea u Ligi Evrope, gde je ponovo bio strelac, pa je tako kalendarsku 2012. godinu završio sa ukupno 31 pogotkom u svim takmičenjima.

Ovaj 26-godišnji centarfor godinu je počeo kao član norveškog Haugesunda i ta prva takmičarska utakmica je bila nagoveštaj onoga što sledi – Valerenga je slavila sa 2:1, ali Đurđić je postigao svoj prvi gol u sezoni.

U Norveškoj je ostao do avgusta i za to vreme je na 18 utakmica u prvenstvu postigao 12 golova. Uz još pet golova u kupu, njegov učinak u Norveškoj je bio 17 golova na 22 utakmice.

U Tipeligi postizao je prosečno po jedan gol na svaka 133 minuta provedena u igri, dok je u NM Kupu imao još bolju statistiku – gol na svaka 72 minuta!

Krajem avgusta, Đurđić je prešao na pozajmicu u švedski Helsingborg, koji je tražio zamenu za Alfreda Finbogasona koji je prešao u Herenven. Tome koliko je prethodno dominirao u Norveškoj, doprinosi i činjenica da je uprkos svom odlasku na polovini sezone on ostao prvi strelac kluba, dok je na konačnoj listi strelaca podelio četvrto i peto mesto sa 12 postignutih golova. Prvi strelac Peter Kovač postigao je samo dva gola više od srpskog fudbalera, a igrao je tri meseca više!

Za Helsingoborg je debitovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona gde je njegov tim eliminisan od strane Seltika. Na svoj prvi gol nije dugo čekao, postigao ga je već na svom debiju u švedskom prvenstvu, u porazu od Đurgardena rezultatom 3:1.

Odmah je postao starter, a svoje golgeterske sposobnosti posebno je pokazao na na meču sa GIF Sundsvalom u septembru het-trikom, gde je golove postigao u razmaku od samo 15 minuta.

Đurđić je nastavio sa golovima i u prvenstvu, kao i u Ligi Evrope gde je sa četiri pogotka bio prvi strelac ekipe. Iako je u klub stigao u drugoj polovini prvenstva, svojim golovima je uspeo da se probije među deset najboljih strelaca Švedske. Na ukupno 11 utakmica postigao je deset golova – po jedan na svakih 99 minuta igre.

Gledano kroz statistiku, Nikola Đurđić je tokom 2012. godine odigrao 41 zvaničnu utakmicu u svim takmičenjima. Postigao je ukupno 31 gol, a mrežu je tresao prosečno na svakih 118 minuta provedenih na terenu.

Đurđić se u međuvremenu preselio u Nemačku. On je potpisao ugovor do leta 2016. godine sa Grojter Firtom, a debi će imati na Alijanc Areni protiv Bajerna.

2024 © - Vesti online