Sreda 19.12.2012.
17:52
Beta

Hrvati objavili Registar branitelja

U registru branitelja ima 500.000 imena

U registru je više od 500.000 imena, a veruje se da je taj broj nerealan, odnosno da mnogi nisu zaslužili braniteljski status. Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je na svečanosti povodom objave registra u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu, da je to "najčasniji popis u hrvatskoj istoriji" i da su imena iz tog Registra "u samom temelju" Hrvatske.

"Moj ratni put vezan uz broj devet. Devet godina sam služio hrvatskoj vojsci, na Trpinjskoj cesti sam uništio devet oklopnjaka, verovatno sam zbog toga bio devet meseci u srpskom koncentracionom logoru, ali sam verovatno zato dobio i devet odlikovanja, nagrada i priznanja od Hrvatske", rekao je Matić.

Svoje ratne puteve predstavili su i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Ante Kontromanović i Ranko Ostojić, a svečanosti povodom objavljivanja registra prisustvovao je i predsednik Republike Ivo Josipović.

Iako su neki mediji najavili da će na svečanosti biti i nedavno oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, to se nije dogodilo.

"Objava registra ne ugrožava nikoga, ona je čast onih ljudi koji su odbranili našu domovinu i to je primarna svrha. Objavljene su brojne monografije i mislim da je već ceo registar parcijalno objavljen i svi oni strahovi koji se javljaju su potpuno neutemeljeni i nema razloga da se iko od branitelja brine da će mu se nešto loše
dogoditi", rekao je Josipović novinarima.

U elektronskom obliku su javno dostupni ime, ime jednog roditelja, prezime veterana, godina i mesto rođenja, ukupan broj dana provedenih u poslednjem ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti policiji ili vojsci.

Ostali podaci su u posebnom delu Registra i mogu biti objavljeni uz pisani pristanak branitelja. Takav pristanak su već dali ministri branitelja, odbrane i policije.

Objava registra bilo je jedno od predizbornih obećanja vladajuće koalicije levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), i predsednika Hrvatske Ive Josipovića koji je još u kampanji obećao da učiniti sve za objavljivanje registra da bi se "vratio dignitet Domovinskom ratu" i sprečile zloupotrebe prava ratnih veterana.

2024 © - Vesti online