Sreda 19.12.2012.
13:50
Pressonline

Srbi nestaju u Hrvatskoj

U poslednjih deset godina, u Hrvatskoj je 14.998 manje Srba
 

Danas Srba ima 7,43% manje nego pre deset godina u Hrvatskoj i trenutno čine 4,36 posto stanovništva, dok ih je u samo pet županija više od 10 posto.

Srbe nagovarali da se drugačije izjašnjavaju

Srpsko narodno veće dovodi u pitanju verodostojnost objavljenih rezultata, uz objašnjenje da je u vreme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti koje su se ogledale u tome da se tokom popisa sugerisalo koju etničku i versku pripadnost bi trebalo da izjavljuju.

Sprska zajednica je istakla da su trajni otpori povratku izbeglica i ostvarivanja njihovih prava i još uvek prisutna netolerancija prema srpskom narodu ozbiljna pretnja Srbima u Hrvatskoj. Oni su dodali da još uvek ne postoji sloboda njihovog nacionalnog izjašnjavanja.

U Vukovaru SDSS traži uvođenje ćirilice

 

Predsednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković izjavio je da ova organizacija očekuje da dođe do promena Statuta grada Vukovara i primene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Prema njegovim rečima, pošto Srbi čine više od jedne trećine ukupnog broja stanovnika grada (34%), to podrazumeva ravnopravnu upotrebu hrvatskog i srpskog jezika i upotrebu latiničnog i ćiriličnog pisma na ovom području. To bi značilo natpise i na ćiriličnom pismu u nazivu ulica, škola, institucija, ali i štampanje obrazaca.

Hrvatska stranka prava traži odlaganje ovih zahteva na sledećih deset godina, jer prema njihovim rečima Vukovar još uvek leči ratne rane i traga za nekoliko stotina nestalih lica, pa ovo nije pravi trenutak za to.

2024 © - Vesti online