Sreda 19.12.2012.
06:47
D. N. Petrović - Vesti

Praznik u stavu mirno

Kopaonik u punoj sezoni
 

Nekada su na ovoj planini glavni gosti bili Englezi, za njih su organizovani i posebni čarteri iz Londona, a poslednjih godina prevagnuli su Rusi iz Moskve, Petrograda, Nižnjeg Novogoroda, Jekatarinburga, Samare i gotovo svih drugih većih ruskih gradova.


Andrija Jeremijević, direktor hotela Putnik i zamenik predsednika Udruženja hotelijera na Kopaoniku, kaže je čak 90 odsto gostiju iz Rusije.

Andrija Jeremijević sa ruskim gostima
 


- Možemo da smestimo najviše 250 gostiju, a za doček Nove godine imamo 220 Rusa. Da imamo još stotinu soba, Rusi bi ih sve popunili. Dolaze preko raznih agencija, avionima, autobusima, vozovima, pa čak i putničkim vozilima. Divni su gosti, puno troše, umeju da uživaju, vole Srbe i Srbiju - kaže Jeremijević.

Englezi škrtiji

Ranijih godina Kopaonik je puno ulagao u dolazak Engleza, bilo je zima kada je sa Ostrva pod Pančićem boravilo i po 6.000 gostiju. Andrija Jeremijević kaže da je to bio mnogo skup projekat i naglašava da Rusi dolaze često bez ikakvog troška, da su galantniji od Engleza i da se, po pravilu, ponovo vraćaju.

Glavna baza Rusima će biti upravo hotel Putnik, ali baćuške su već rezervisale i većinu slobodnih mesta u Grandu, konacima Sunčani vrhovi, Olgi Dedijer i drugim poznatim hotelima na ovoj planini, biće ih puno i u vikendaškom naselju Treska gde su neki od njih sagradili kuće ili kupili apartmane.


- Osim što lepo zaradimo, bogovski se zajedno sa njima proveselimo. Prva grupa stiže nam 27. decembra, uveliko se pripremamo da sve bude pod konac, Rusi su i ranije u našem hotelu dočekivali Novu godinu i slavili Božić, ove zime će, verujem, sve biti mnogo lepše, jer smo i mi u merđuvremenu stekli iskustvo, puno toga naučili i umemo sa njima - naglašava Jeremijević.


Gosti iz Rusije imaju poseban ritual za doček Nove godine, za Badnje veče i za Božić. Novu godinu će 2013. dočekati po moskovskom vremenu, u 21 sat, kada će stojeći slušati obraćanje predsednika Putina, a potom će u ponoć dočekati i evropsku Novu godinu. Sledi repriza dočeka, pa treće veče, a onda predah do Badnje večeri i Božića. Ugostitelji su se potrudili da obezbede sveštenike (na Kopaoniku još nema crkve) i dovoljno badnjaka, kao puno votke i dobre kuvane šljivovice.

Rusi uvek traže sveštenika
 


Turistički radnici na Kopaoniku kažu da su Ruska nacionalna televizija i vlasnici najvećih turističkih agencija iz ove zemlje u više navrata boravili su na Kopaoniku, a dosta je urađeno i učešćem Turističkog centra Kopaonik na sajmovima turizma u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Obilazak manastira

Rusi žele da obiđu i Studenicu, Gradac, Petrovu crkvu, Sopoćane, Stari Ras, Đurđeve stupove i Crnu reku. Leti nije problem organizovati ovakve posete, međutim, zimi je malo teže zbog zgusnutog programa i loših puteva. Ipak, da bi udovoljili tako značajnim i brojnim gostima, na Kopaoniku planiraju da se povežu sa turističkim organizacijama Kraljeva, Raške i Novog Pazara i zajedno organizuju posete vrednim spomenicima srpske istorije i kulture.


Natalija Osisinova, žiteljka Moskve, dolazi na Kopaonik, u hotel Putnik nekada i po dva puta godišnje. Bila je, kaže, svuda po Evropi, a na Kopaoniku joj je najlepše.
- Kod nas u Rusiji nema tako uređenih zimskih centara, mene i moje roditelje posebno oduševljavaju ljudi koje ovde srećem, svi su predusretljivi i srdačni i svi do jednoga iskreno vole Ruse i poštuju Rusiju, zato mi je lepo da se odmaram u takvom društvu - rekla je Natalija telefonom jer je još u Moskvi.

Natalija Osisinova prošle godine sa roditeljima u Srbiji
 


Osim Rusa, na Kopaoniku će ove zime biti puno gostiju iz Češke, Nemačke, Ukrajine, Belorusije, Grčke, Turske i iz bivših jugoslovenskih republika.

2024 © - Vesti online