Utorak 18.12.2012.
18:31 >> 20:35h
B92

Ambasadori EU dobili platformu o Kosovu

Nikolić sa diplomatama EU razgovarao o Kosmetu i evrointegracijama Srbije
 

Sastanak u hotelu "Hajat" u Beogradu počeo je oko 15 sati. Kako je javio reporter B92, u pitanju je redovni godišnji ručak predsednika Nikolića i evropskih diplomata.
 

Veliki deo tog sastanka bio je "o dijalogu Beograda i Prištine i problemima koji tu postoje, i o novoj platformi koja se deli određenom broju ljudi u Beogradu da bi i oni razmenili poglede o tome", rekao je Dežer za Radio-televiziju Srbije.

Šef Delegacije EU je kazao da je dobro što je danas bio sastanak s Nikolićem jer je samit EU prošle nedelje "postavio jasnu 'mapu puta' kako da se Srbija uvede u početak pregovora s EU".

"Imaćemo sastanak (EU) u martu da procenimo napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a onda je moguće i da utvrdimo datum za otvaranje pregovora (o prijemu Srbije u EU)", rekao je Dežer.

Dežer je kazao da su ambasadori EU danas u Beogradu pogledali platformu, ali nije želeo da je analizira.

"Jasno je da postoje neke stvari za koje smatramo da idu u pravom smeru, a i postoji nešto što je teže. Ono što smo podvukli predsedniku Srbije jeste da smo svi mi posvećeni nastavku dijaloga, gde je važno da se načine novi koraci, i da se mora obratiti pažnja na sva pitanja koja se nalaze na dnevnom redu", kazao je Dežer.

On je naveo da platforma o Kosovu još nije "finaliziran dokument" i dodao da će se o toj temi raspravljati i u narednim nedeljama.
 

Predsednik Nikolić je prisustvovao sastanku na zajednički poziv šefa Delegacije EU ambasadora Vensana Dežera i ambasadorke Kipra Nafsike Krousti. Podsetimo, Nikolić je juče izvestio ambasadore Rusije, Kine i Velike Britanije o postignutom napretku u izradi državne platforme za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Premijer Ivica Dačić poručio je ranije danas da neće pregovarati sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton ako ne bude poštovan dogovor da se ne plaća carina za robu koja ostaje na severu Kosova.

2024 © - Vesti online