Utorak 18.12.2012.
17:40
B92

G.Milanovac: Načelnik drzak, al' zna s parama

Gornji Milanovac nema problem sa manjkom para
 

Opštinski načelnik za finansije objašnjava da je za suficit, osim dobro planiranih rashoda i stabilnih prihoda, važan uslov i "drzak načelnik koji zna da kaže - ne".

Budžet Gornjeg Milanovca za narednu godinu, koji je juče izglasan na sednici parlamenta, iznosiće oko 1,2 miljarde dinara. Osim budžeta, na nivou prošlogodišnjeg biće i višak koji iznosi oko 100 miliona dinara. Dok se svi bore sa manjkom, ova opština godinu za godinom beleži višak.

"Da bi jedna opština konstantno imala višak novca u budžetu, potreban je drzak načelnik koji se svađa sa svima", kaže šaljivo Tomislav Joksić, načelnik za privredu i finansije.

Osim drskog načelnika, Milanovcu pomaže i to što je privreda u ovoj opštini na visokom nivou, što ima stabilne izvore finansiranja i realne planove za budućnost, a pomaže i Zakon o finansiranju lokalnih samouprava prema kojem najveći deo prihoda od poreza na zarade ostaje opštinama, pa umesto dotadašnjih 40, u budžete opština i gradova odlazi 80 odsto tog nameta.

"Polovina budžeta puni se iz poreza na plate, od firmi koje su relativno uspešno privatizovane, u kojima su plate redovne. Naši poreski obveznici su disciplinovani, pa redovno plaćaju komunalne takse, porez na imovinu. Kod nas nema neprijatnih iznenađenja i firme ne odlaze odjednom u stečaj", priča Joksić.

Predsednik opštine Milisav Mirković pozvao je sve korisnike budžetskih sredstava na rigoroznu štednju i najavio da će svaka potrošnja biti višestruko analizirana jer su to "narodne pare".

"Realni smo u planiranju, nismo avanturisti, ne naduvavamo prihode, nemamo neopravdane rashode. Trošenje sredstava je pod izuzetnom kontrolom, kredite uzimamo namenski, pod relativno povoljnim tržišnim uslovima i redovno ih otplaćujemo. Najvažnije je s postojećim sredstvima odrediti prioritete, a ne započinjati milion stvari odjednom", priča Joksić.

2024 © - Vesti online