Utorak 18.12.2012.
17:16
Beta

EU novac od Nobela daje deci žrtvama ratova

Foto: Arhiva
 

Novac će otići za oko 4.000 dece sirijskih izbeglica u pograničnim kampovima između Iraka i Sirije, za više od 5.000 kolumbijske dece od kojih je većina izbegla u Ekvador, za 11.000 dece iz Konga i za oko 3.000 pakistanske dece koja žive u konfliktnom delu na severu Pakistana.

"Za nas nema nikakve sumnje da novac od Nobelove nagrade za mir treb dodeliti najranjivijima koji su često i najpogođeniji ratovima: deci u današnjem svetu", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Odluku o dodeli novca od Nobelove nagrade deci žrtvama sukoba doneli su predsednici Komisije, Saveta i Evropskog parlamenta Barozo, Herman van Rompej i Martin Šulc.

"U konfliktnim situacijama često su upravo deca ta koja su najranjivija. Onda je pravedno da nagrada ide mladim žrtvama oružanih sukoba", rekao je Van Rompej.

Šulc je ocenio da "sve što se radi kako bi im se pomoglo da prevaziđu traume i patnje koje su doživeli u sukobima, biće dobra stvar".

Toj deci će biti omogućen pristup osnovnom obrazovanju i mestima prilagođenim njihovim potrebama.

Pored ove pomoći, Evropska unija će naredne godine staviti na raspolaganje druge projekte namenjene deci žrtvama sukoba, precizira u saopštenju Unija.

2024 © - Vesti online