Utorak 18.12.2012.
18:55
Beta

Božović: U Srbiji nema rasizma

U Srbiji nema rasizma već pojedinačnih incidenata koji štete ugledu zemlje: Božović
 

"Svi moramo pojačati napore u narednom periodu kako bi ovi događaji bili prošlost, i da bi se pojedinačni incidenti, koji nisu u duhu građana Srbije, iskorenili", rekao je Božović na panelu o rasizmu u Srbiji koji je organizovao nedeljnik "Vreme".

Božović je naveo da je pažnja javnosti bila usmerena na dva incidenta, koja su se dogodila na sportskim priredbama u oktobru i to na utakmicama mladih fudbalskih reprezentacija Srbije i Velike Britanije, i Novog Pazara i Rada.

"Policijski službenici su posle utakmice u Kruševcu podneli krivičnu prijavu protiv deset osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskim priredbama ili javnom skupu", rekao je Božović i dodao da je nakon utakmice u Novom Pazaru podneta krivična prijava protiv 12 osoba.

Božović je istakao da je važno osim zakonodavnih sankcija primeniti i moralne, kako bi se poslala poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Prema podacima MUP, u proteklih pet godina je u Srbiji evidentirano 246 krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne ili verske mržnje i netrpeljivosti, 11 krivičnih dela povreda ugleda zbog rasne, verske nacionalne i druge pripadnosti i tri krivična dela rasne i druge diskriminacije.

"U najvećem broju slučajeva evidentirana dela odnose se na nacionalnu, a ne rasnu netrpeljivost", rekao je on i dodao da se predviđa izmena Krivčnog zakonika kojim će biti uveden institut zločina iz mržnje.

2024 © - Vesti online