Utorak 18.12.2012.
13:49
Beta

Stefanović: Vlada nastavlja gde je Tadić stao sa KiM

Borislav Stefanović: Vladin plan pozitivan
 

"Ako postoje elementi koji određuju strukturu i neki vid samouprave severnog Kosova na način koji je definisan Republikom Srpskom ili drugim primerima koji postoje u svetu, to je pozitivno", rekao je Stefanović.

On je rekao da su to ipak gole spekulacije, ali da to potvrđuje da je Vlada Srbije ponosni nastavljač ideje, platforme i politike Borisa Tadića kada je reč o Kosovu.

"Što više platforma bude konkretizovana i realistična mislim da smo kao država na dobrom putu. Stav DS o tome će biti poznat tek kad dobijemo platforumu i vidimo šta u njoj piše", kazao je Stefanović.

On je podsetio da je ustrojstvo severa Kosmeta bila jedna od četiri tačke plana Borisa Tadića za Kosovo.

"Drago mi je sa te strane, ako to bude u platformi, to će omogućiti da Vlada Srbije i država ne priznaju Kosovo, da sačuvamo ustavni poredak i istovremeno da omogućimo maksimalnu zaštitu prava Srba na severu Kosova", rekao je Stefanović.

On je međutim naveo da se postavlja pitanje šta će biti sa Srbima južno od Ibra, manastirima, imovinom i sudbinom nestalih, a pre svega šta će biti sa telekomunikacijama i eneregetskim sistemom.

"To su dve stvari na koje ćemo kao država morati da imamo odgovor pre juna", kazao je Stefanović.

Kako su danas prenele "Večernje novosti", u središtu nove državne platforme o Kosovu i Metohiji biće zahtev Beograda da sever pokrajine dobije najširu moguću teritorijanu i suštinsku autonomiju, te da bude neka vrsta entiteta.

2024 © - Vesti online