Utorak 18.12.2012.
01:42
trojka.rs

Dinkić: Galenika mora na tender

Dinkić u klin, radnici u ploču: Sudbina Galenike i dalje neizvesna
 

Sastanak koji je na zahtev sindikata Galenike održan u ministarstvu ekonomije i finansija počeo trajao je nekoliko sati. Predstavnici Sindikata tražili su od su ministra Dinkića objašnjenje zbog čega je ministarstvo dozvolilo kanadskoj kompaniji "Valeant" uvid u dokumentaciju o poslovanju firme, pre nego što je raspisan tender i zašto o tome Sindikati Galenike nisu obavešteni.

"Ministar je potvrdio da je sa "Valeantom" potpisan Ugovor o čuvanju poslovne tajne, ali je izbegao direktan odgovor na pitanje šta to podrazumeva", prenosi jedan od učesnika sastanka.

Pročitajte još:

* Dinkić: Galenika neće biti prodata Paniću

Predstavnici sindikata jasno su stavili do znanja ministru da neće dozvoliti iznošenje podataka iz firme koji se tiču poslovanja Galenike i poslovna su tajna, ni "Valeantu" ni bilo kome drugom, jer je to kršenje zakona i kosi se sa poslovnom politikom firme.

Dinkić je rekao da Galenika mora da bude prodata jer je neodrživo njeno dalje poslovanje zbog gubitaka koji su napravljeni u prethodnom periodu, i obećao da će sindikati biti uključeni u sve dalje aktivnosti oko pripreme tendera, kao i da će se naći najbolje moguće rešenje da se reši socijalni program za radnike kada se kompanija bude privatizovala, saznaje Trojka.

Nije popustio pred zahtevima sindikata Galenike: Mlađan Dinkić

"Mi smo rekli ministru da je jedino prihvatljivo rešenje za nas da Galenika ostane u državnom vlasništvu", rekla je Tamara Lalić predsednica Samostalnog sindikata Galenike.

Lalićeva je kazala da bi Galenika uz pomoć države koju je dobila u vidu garancija i kredita od 85 miliona evra mogla da pokrije gubitke i pokrene proizvodnju sto bi u kratkom roku dovelo do potpunog oporavka firme i nastavka njenog daljeg funkcionisanja.

Ministar je bio izričit da Galenika mora da se proda i da novac koji je država dala za Galeniku nije dovoljan da ona nastavi da održivo posluje, jer još kredita dolazi na naplatu, objasnila je Lalićeva i dodala da im je čak rekao da se pored "Valeanta" za Galeniku već raspituje i jedna nemačka farmaceutska kompanija.

Sindikati ostaju pri svom stavu da će se boriti protiv privatizacije Galenike i najavili su da će traziti hitan prijem i razgovore sa ministarkom zdravlja, premijerom i prvim potpredsednikom Vlade.

2024 © - Vesti online