Ponedeljak 17.12.2012.
19:06
Blic

Lekari zovu telefonom Beograđanke na pregled

Pozvane Beograđanke se odazivaju pozivima: Bolje sprečiti nego lečiti
 

U okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke konačno su počeli pregledi u domovima zdravlja "Stari grad", "Palilula" i "Dr Đorđe Kovačević" u Lazarevcu. Beograđanke koje su najstarije u grupi određenoj za skrining, a imaju otvoren karton u ovim ustanovama, pozivaju telefonom i zakazuju im pregled.

"Dnevno zakažemo 10 pregleda, a termine određujemo u dogovoru sa pacijentkinjama. Mamografiju ćemo prva tri meseca raditi ženama koje spadaju u najkritičniju grupu, onima koje su rođene 1945. Posle njih pozivaćemo one koje su 1962. godište, zatim 1946, pa 1963, sve koje spadaju u rizične grupe imaju prioritet", rekla je za "Blic" prim. dr Gordana Dragašević, direktorka Doma zdravlja "Stari grad". Ona napominje da je u planu da u narednih godinu dana obave čak 4.268 skrininga.

"Žena kojoj u ponedeljak uradimo skrining već u petak dobija rezultate. Prvo odlazi kod ginekologa na razgovor, zatim kod rendgen tehničara, a sa snimkom kod radiologa. On čita snimke i na CD upisuje nalaz koji šalje u Institut za radiologiju i u KBC 'Zemun'", objašnjava prim. dr Dragašević.

Snimanje mamografom traje 10 minuta. "Pacijentkinje su smirene jer nisu došle zato što im je hitno pa je atmosfera opuštenija", kaže Sanja Slavković, viši radiološki tehničar.

I u Domu zdravlja "Palilula" su se odazvale sve pacijentkinje. "Radimo u dve smene, a zakazujemo deset pregleda dnevno", objašnjava dr Slavica Kalezić Milošević, direktorka Doma zdravlja na Paliluli.

2024 © - Vesti online