Utorak 18.12.2012.
08:00
Moj auto, Blic

Grupacija Reno-Nisan preuzima Ladu

Ruski brend Lada uskoro u grupaciji Reno-Nisan
 

Tržište novih automobila u Rusiji nikako nije za potcenjivanje, jer je prodaja novih automobila u toj zemlji porasla za čak 40% u odnosu na prošlu godinu, tako da je broj prodatih vozila dostigao cifru od preko 2,6 miliona tokom prošle godine.

Analitičari smatraju da do kraja ove godine neće doći do "hlađenja" tržišta, te da će u 2012. godini na rusko tržište biti plasirato oko 2,9 miliona vozila.

Ako se uzme u obzir da je ruska srednja klasa sa milion "pripadnika" 1999. godine narasla na populaciju od 15 do 30 miliona građana, jasno je zbog čega je ovo tržište postalo toliko primamljivo svima.

Ujedno, poraslo je interesovaje i za kompaniju "Autovaz" i njen najprodavaniji brend - "Ladu", koja je decenijama najprodavaniji automobil u Rusiji.

S tim u vezi, grupacija "Reno - Nisan" se priprema da kroz strateško partnerstvo polako preuzme ovog proizvođača.


Karlos Gon, prvi čovek "Renoa" ovih dana putuje u Moskvu, gde će potpisati sporazum, koji će biti implementiran tokom 2014. godine, a kojim je predviđeno da grupacija "Reno - Nisan" uloži oko 742 milona dolara u ruskog proizvođača automobila, čime će postati vlasnik 67,13% akcija zajedničke kompanije, čije je formiranje predviđeno.

To ujedno znači, da će grupacija "Reno - Nisan" imati i 74,5% vlasništva u "Autovazu".

Najviše koristi, čini se, imaće upravo "Lada" koja će dobiti pravu tehnološku "injekciju" od strane grupacije "Reno - Nisan".

Planirano je da sa proizvodnih traka do 2015. godine siđe oko 1,5 miliona vozila sva tri brenda. To bi prema Gonovim rečima, trebalo da učvrsti ruski brend i da mu sve što je potrebno.

2024 © - Vesti online