Nedelja 16.12.2012.
23:23
Srna

"Ne smeju nam uzeti za zlo što smo se uključili u kosovske institucije"

Od prognanih 250.000 Srba na KiM vratilo se tek nekih 10%
 

Uz poražavjuću bezbednosnu situaciju, na proces povratka posebno se odražava nemogućnost slobodnog raspolaganja imovinom i skoro nulta perspektiva zapošljavanja. To stvara bezizlaznu situaciju za povratnike, jer isključivo zavise od paketa pomoći i primanja koja imaju od Vlade Srbije i socijalnih davanja od samoproglašenih kosovskih institucija.

"Problem je i protok vremena. Posle 13 godina dete koje je 1999. godine imalo deset godina sada je punoletan porodičan čovek. Takvo lice, koje je detinjstvo provelo u sasvim drugoj sredini, ne oseća više vezanost za Kosmet. Ono se već integrisalo u mestu življenja i ne pada mu na pamet da svoju budućnost planira na Kosovu", kaže Tomić.

Veliki problem je i nezaustavljiv proces prodaje imovine, čime se, uz demografsku strukturu, menja imovinska karta Kosova. Tomić smatra da je "neprihvatljiva povratnička politika koja je ranije vođena" i navodi da su "bez prethodnog stvaranja uslova za održiv opstanak građene i opremane kuće".

Povratnici su posle nekoliko provedenih dana u okruženju koje nimalo nije bilo bezbedno - odlazili, što je kriminalcima dalo priliku da te kuće opljačkaju i obiju. Na taj način povratak nije zaživeo niti su velike sume novca uložene u kuće povratnika imale bilo kakav efekat.

"Bez održivog ostanka i zaustavljanja procesa iseljavanja i prodaje imovine - neizvesna je sudbina Srba na Kosovu, kao i opstanak demokratskog društva", smatra Tomić. Prema njegovim rečima, sredstva koje je Srbija davala Srbima su, koliko - toliko, usporila proces raseljavanja.

Tomić smatra da je apsolutno neprihvatljivo praviti podelu Srba na Kosovu "na patriote i izdajice".

"Svi smo mi po veri i po opredeljenju Srbi. To što smo mi doneli odluku da uprkos riziku za život ostanemo - to nam niko ne sme uzeti za zlo. Ne smeju nam uzimati za zlo ni to što smo se uključili u kosovske intitucije. Nama je izuzetno bitna podrška države Srbije u svakom smislu. Kosovo, s druge strane, mora pokazati da je multietnička sredina i da je otvorena za sve građane i za sve one koji žele da žive na Kosovu", kaže Tomić, koji smatra da pitanje severa Kosova opterećuje i zamagljuje probleme Srba južno od Ibra.

"Pitanje severa Kosova je bolno pitanje za sve nas. Srbi na severu žele da ostanu deo Republike Srbije, ali Srbija mora da razume i težnju i vezanost za nju i Srba južno od Ibra. Mi smo trenutno zapostavljeni, iako nas je na ovoj teritoriji oko 100.000 i to izaziva veliku zabrinutost", navodi Tomić.

2024 © - Vesti online