Nedelja 16.12.2012.
13:46
Blic

"Manje Crnogoraca u Srbiji zbog promene crnogorstva"

Većina Crnogoraca u Srbiji se izjasnilo kao Srbi: Zoran Lutovac
 

Prema njegovim rečima, dok je sadržaj crnogorstva bio srpski jezik, zajednička kultura i sve ostalo, oni su se izjašnjavali kao Crnogorci.


Kada je uveden crnogorski jezik i kada se sadržaj crnogorstva oficijelno drugačije tumačio, mnogi od njih su iz tog razloga odlučili da se drugačije nacionalno izjasne, odnosno sada kao Srbi , kazao je Lutovac TV "Atlas".

Iz Ministarstva inostranih poslova Crne Gore toj podgoričkoj televiziji su saopštili da je smanjenje broja Crnogoraca u Srbiji posledica procesa asimilacije, ali i podela crnogorskih nacionalih organizaciji u Srbiji.

U Srbiji, prema najnovijem popisu stanovništva, živi 38.527 onih koji su se nacionalno uzjasnili kao Crnogoraci, što je 44,2 odsto manje nego 2002. godine.

Pored asimilacije koja je zbog sličnosti jezika i religije bitno jača u Srbiji nego u drugim državama, dodatne razloge za ovako značajno smanjenje broja Crnogoraca treba tražiti u podelama unutar crnogorskih organizacija koje zastupaju interese crnogorske manjine u Srbiji , naveli su u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore.

To ministarstvo će, kako se navodi, u narednom peridu raditi na jačanju organizacija koje okupljaju pripadnike crnogorske manjine u Srbiji, a formiraće i Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine.

2024 © - Vesti online