Nedelja 16.12.2012.
12:38
B. Božin - Vesti

Đavo iz paste za zube

Pivo koje "skida" svaku žeu
 

Od 14. decembra važi novo pravilo Evropske službe za bezbednost životnih namirnica (EFSA) po kojem će proizvođači moći da reklamiraju zdrave proizvode samo ako je njihov pozitivan učinak i dokazan. Reklamne poruke tipa "povećava grudi", "smanjuje opadanje kose", "pomaže pri varenju", "povećava sposobnost pamćenja" neće smeti da se koriste ukoliko nemaju naučno pokriće.


- Potrošači moraju da steknu poverenje u zdravstvene efekte određenih proizvoda - smatra Ilze Ajgner, nemačka ministarka za zaštitu potrošača, jer ono što piše na pakovanju, mora da odgovara istini.


Još 2006. godine je objavljeno pravilo "helt klejms" (zdravstvene tvrdnje), a sredinom decembra se završava prelazni rok, posle kojeg neće biti moguće reklamne poruke poput "gvožđe doprinosi smanjenju preteranog opadanja kose". Proizvođači će morati ove i slične izjave prethodno da dokažu pred Evropskom komisijom.


Dosadašnja praksa je pokazala da u mnoštvu reklama samo polovina odgovara navedenim obećanjima. U 2008. godini je stiglo 44.000 zahteva proizvođača u zemljama-članicama. Od toga je EFSA naučno testirala 4.600, da bi na kraju dozvolu dobilo 222 reklamne poruke.


Ove skupe manipulativne reklame nas bombarduju na svakom koraku i imaju cilj da u nama stvore čežnju za stvarima. Ono što je đavolsko u reklamama jeste obećanje da će nam materijalne stvari doneti sreću i ispunjenost.


Neke od njih će ipak moći da ostanu, recimo, "kalcijum je potreban za očuvanje kostiju" ili "vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema".
 

Život kao oglas

Reklame imaju snažan uticaj na naš život. Statistike pokazuju da deca u proseku gledaju 2,8 sati televizijskog programa dnevno, a da odrasli gledaju prosečno četiri sata dnevno. To znači da u toku godine pogledaju 30.769 reklama, a to znači da će u periodu od 65 godina, prosečna osoba pogledati više od dva miliona reklama i da će joj ta aktivnost uzeti dve godine života.

2023 © - Vesti online