Subota 15.12.2012.
17:41
Beta

Selaković: Uvodimo novo krivično delo

Selaković: Strože ćemo kažnjavati zločine iz mržnje
 

Obrazlažući u Skupštini Srbije izmene Krivičnog zakonika, Selaković rekao je da je izmenama tog zakona u slučaju zloupotreba predviđeno kažnjavanje i onoga ko vodi proces javne nabavke i ponuđača. Kako je naveo, propisan je i teži oblik kažnjavanja u zavisnosti od visine vrednosti javne nabavke.

"Postoji opravdanje da se uvedu određena nova krivična dela (zloupotreba u javnim nabavkama), ali i da se izvrši dekriminalizacija nekih anahronih krivičnih dela gde krivičnopravna intervencija nije nužna (nesavesan rad u privrednom poslovanju)", rekao je ministar.

Selaković je istakao da je dekiriminalizovana kleveta i da se uvodi "obavezna otežavajuća okolnost za krivična dela učinjena iz mržnje" radi strožeg kažnjavanja i bolje zaštite pojedinih grupa stanovništva.

"Iako je u okviru opštih pravila i odmeravanju kazne već predviđeno da se će sud u obzir uzeti i pobude iz kojih je delo učinjeno, pa prema tome i mržnju, ta odredba je uopštena i ne govori eksplicitno o mržnji kao otežavajućoj okolnosti, pa je bilo neophodno dopuniti važeći tekst i tom odredbom", rekao je Selaković.

Selaković je rekao da je izmenama Krivičnog zakonika na drugačiji način određen i pojam odgovornog lica, time što se vlasnik "subjekta privrednog poslovanja" ne smatra samim tim i "odgovornim licem" osim ako ne vodi posao.

Izmenama Krivičnog zakonika se predviđa i niža granica novčanog iznosa za sitne krađe sa sadašnjih 15.000 na 10.000 dinara, rekao je Selaković i dodao da je u praksi zabeležen veliki broj slučajeva takozvane sitne krađe i da su počinioci često kalkulisali sa tim da iznos ne pređe 15.000.

"Briše se i najteži oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti koji je uveden izmenama Zakona iz 2009. Taj oblik je odraz preterano represivnih težnji i ima karakteristike verbalnog političkog delikta...", rekao je Selaković.

Propisuje se i novo krivično delo dogovaranja ishoda takmičenja, kao i krivično delo pomaganje u zloupotrebi prava na traženje azila u drugoj državi, rekao je Selaković.

2024 © - Vesti online