Subota 15.12.2012.
15:55
Beta

Ljajić: Velike trgovine će spustiti cene

Ljajić: Moramo da pomegnemo ugroženim građanima
 

Lajjić je rekao da ta deklaracija o principima, vrednostima i načelima društveno odgovornog poslovanja nije ni naredba, ni formalna obaveza, ali o njoj postoji konsenzus svih velikih trgovinskih lanaca. Po rečima ministra, potom se očekuje formiranje socijalne korpe za najugroženije kategorije stanovništa, što bi značilo da trgovci i proizvođači iz svog asortimana ponude po jedan proizvod po znatno nižoj ceni od ostalih.

Ljajić je dodao da uskoro očekuje formiranje te socijalne korpe i da se među proizvođačima i trgovcima sprovodi anketa o sadržaju korpe. Ljajić je naglasio da se država isključivo tržišnim mehanizmima bori protiv poskupljenja i izbegava administriranje koje su kritikovali i trgovci, i Evropska komisija.

"Želimo da stvorimo takve tržišne uslove da se cene na tržištu slobodno formiraju, zavisno od ponude i tražnje. Mi ćemo, kao država, učiniti sve da stvorimo dobar pravni i poslovni ambijent", rekao je Lajić.

Ministar je dodao da će i u uslovima visoke inflacije biti korišćeni svi tržišni mehanizmi, kao što je i intervencija iz Robnih rezervi, radi obezbeđivanja stabilnosti cena i tržišta.

Uskoro novi zakon o robnim rezervama

 

Rasim Ljajić je najavio da će uskoro biti donet potpuno nov zakon o robnim rezervama, kojim će rezerve biti reformisane.

 

"Robne rezereve ne mogu biti samo magacin koji će isporučivati robu u određenim vanrednim situacijama. One moraju da predviđaju kretanja na tržištu i reaguju pre nego što nastupe poremećaji", rekao je Ljajić.

 

Ljajić je dodao da je potpuno prevaziđen zakon iz 1992. godine koji uređuje rezerve.

Naglasio je da će se država protiv poremećaja cena i nestabilnosti tržišta boriti svim tržišnim mehanizmima, a jedan od načina su i intervencije iz robnih rezervi.

2024 © - Vesti online