Subota 15.12.2012.
13:12 >> 13:23h
rtl

Ovaj mladić je pobio 20-oro dece!

 Zašto je napao svoje školske drugove, niko ne zna : Fotografija je načinjena  pre sedam godina
 

Adam Lanza ime je ubice koji je u osnovnoj školi u Njutaunu, u Konektikatu, počinio najveći masakr.

20-godišnji Lanza ušao je u osnovnu školu s dva pištolja i ubio 26-oro ljudi, od toga 20-oro dece od 5 do 10 godina, a na kraju je presudio i sebi.

Adam je bolovao od Aspergerovog sindroma koji se često smatra visoko funkcionalnim oblikom autizma.

 

Uzrok poremećaja nije poznat, a veruje se da je bolest nasledna.

 

Može dovesti do poteškoća u socijalnoj interakciji, nespretnosti i repetitivnog ponašanja.

 

Njegova majka navodno se požalila prijateljima da njegova bolest izmiče kontroli i da će trebati dodatnu stručnu pomoć.

Opisali su ga kao poremećenog i čudaka koji se znao ponašati autistično. Bivši nastavnici tvrde da se radilo o vrlo inteligentnom mladiću koji nikada nije pokazivao znakove nasilja.

Mladić je svoj pokolj započeo kod kuće gde je prvo svojoj majci Nensi pucao u lice, a zatim je otišao do osnovne škole gde je nastavio s ubijanjem.

Ušao je u razred kojem inače predaje njegova majka i započeo s pucanjem. Pritom je usmrtio direktorku i nastavnicu psihologije koje su probale da ga zaustave u hodniku škole.

U razredu je pobio skoro svu decu, a onda je krenuo i u druge razrede. Posle stotinu ispaljenih metaka, mladić je sebi oduzeo život.

Policija je uhapsia i njegovog brata Rajana Lanzu, ali ga ne sumnjiči za bilo kakvu povezanost s ubistvima. Rajan je pre hapšenja ostavio poruku da on nije ubica, već njegov brat Adam.


Šok i tuga prve su reakcije iz sveta na ubistvo 28 ljudi, a izrazi saučešća stižu od zvaničnika iz celog sveta - od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna do britanske kraljice Elizabete Druge.

2024 © - Vesti online