Subota 15.12.2012.
05:52
Večernje novosti

Šulc: Srbi, možda i dobijete pregovore u junu

Ovoliko vam fali da u junu dobijete šansu da budete na pola puta od mogućnosti da Evropska unija razmisli da li ste kandidat za početak pregovora o dozvoli da udišete evropski vazduh, što je prvi korak u desetodišnjoj proceduri pokušaja da se dodvorite spremačici toaleta u Evropskom parlamentu, koja preko veze može da vam izdejstvuje raspravu o vama u vekovima koji slede: Martin Šulc
 


Kada je reč o otvaranju pretpristupnih pregovora između EU i Srbije, Šulc ističe da su uslovi za prijem jasno definisani i nedvosmisleni, naglašavajući da sada prvo treba sačekati predstojeću procenu Evropske komisije na proleće, da bi se znalo koji će sledeći koraci biti preduzeti. U razgovoru za ”Večernje novosti” Šulc, međutim, ocenjuje da jun kao rok da se sedne za pregovarački sto, ipak, nije nemogući cilj.


Zašto su dvadeset i šest ministara spoljnih poslova EU bili za to da se Srbiji utvrdi uslovni datum za jun za početak pretprijemnih pregovora, dok je jedino Nemačka bila protiv?

- Već se na osnovu poslednje posete Angele Merkel Beogradu videlo da Nemačka ostaje veoma skeptična u odnosu na napredak Srbije. Naravno, u tome ulogu igraju odnosi između Srbije i Kosova.


Kako vi, kao predsednik Evropskog parlamenta, možete da utičete?

- Po mom mišljenju, Vlada Srbije nije doprinela povećanju tenzija. Smatram da to treba istaći. Priznajem da sam na početku i sam bio veoma skeptičan kada je reč o predsedniku Tomislavu Nikoliću i novoj vladi. Ali, sada priznajem da sam pogrešio. Aktuelna vlada Nemačke je i dalje sumnjičava, i to primam k znanju. Što se mene tiče, čekam izveštaj o napretku EK i izvestioca Evropskog parlamenta, pre nego što izrazim svoje mišljenje.


Da li je jun, kao rok za početak pretprijemnih pregovora sa Srbijom, za vas realan datum?

- Recimo da nije isključen.


Kakav rezultat očekujete na kraju dijaloga između Beograda i Prištine?

- Teško je to reći. Dobro je poznato da u okviru Evropske unije postoji više zemalja članica koje nisu priznale Kosovo. S druge strane, EU traži od Srbije da poboljša odnose s Kosovom. Smatram to neophodnim, ali, ipak, to je u neku ruku kontradiktorno u našoj politici.


Šta se sad očekuje od Srbije?

- Pred Srbijom je važna uloga. Ona može da bude faktor stabilnosti u regionu. Slabljenje tenzije između Kosova i Srbije je uvek doprinos više tom cilju. Ipak, ti odnosi ostaju izuzetno delikatni i teški, a svaki korak, i svaka izrečena reč, predstavljaju rizik.

2024 © - Vesti online