Petak 14.12.2012.
23:45
Beta

Ruska Duma uzvratila udarac Amerima

Kremlj odmah reagovao na američki zakon

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je ovaj zakon sa 431 glasa za i dva protiv, pošto je američki Kongres prošle nedelje usvojio sankcije protiv ruskih zvaničnika, navodno umešanih u smrt ruskog pravnika u zatvoru 2009. godine.

Ruski zakon predviđa zabranu ulaska u Rusiju Ameikanaca koji su počinili neki zločin ili prekršaj protiv ruskih državljana u inostranstvu, ili koji su u tako nečem učestvovali.

Zabrana se takođe odnosi na Amerikance koji su učestvovali u ilegalnom hapšenju ruskih državljana ili koji su donosili nelegitimne pravne odluke protiv njih. Zakon predviđa i zamrzavanje njihovih sredstava u Rusiji. Još nije otrkiven spisak imena ljudi koje pogađa ovaj zakon.

Pravnik Sergej Magnicki uhapšen je 2008. kada je optužio zvaničnike ruskog minsitarstva unutrašnjih poslova za veliku proneveru od 5,4 milijardi rubalja (130 miliona evra) preko povraćaja poreza. On je preminuo u zatvoru zbog upale pankerasa koja nije bila lečena.

Osobe umešane u slučaj Magnicki, kao i svi odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Rusiji neće prema američkom zakonu dobiti vize za SAD, i njihova sredstva mogu biti zamrznuta.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je ocenio kao "neprijateljski akt" zakon SAD-a, koji još treba da potpiše predsednik Barak Obama, i rekao da Rusija treba da na odgovarajući način uzvrati.

2024 © - Vesti online