Petak 14.12.2012.
13:50
Srna

Milan Panić ne mora da svedoči u Hagu

Kao svedok, gospodin Panić ne bi ništa mogao da doda, kaže advokat
 

Sudije su zaključile da "u ovom slučaju nisu ispunjeni uslovi za izdavanje obavezujućeg naloga" i ponovile da ih "ni ubuduće neće olako izdavati, jer bi trebalo da oni budu ograničeni i korišćeni kao poslednje sredstvo za pribavljanje informacija koje su i pravno i činjenično relevantne za ovaj predmet".

"Pretresno veće ima diskreciono pravo da izda subpoenu, zbog čega je neophodno da se njihov mehanizam prinude ne zloupotrebljava i ne koristiti kao sudska taktika", navodi se u odluci sudija.

Karadžić je tražio da se Panić pojavi kao svedok 18. februara ili posle tog datuma, kako odredi sudsko veće.

U zahtevu je navedeno da su učinjeni svi razumni napori da se obezbedi Panićeva dobrovoljna saradnja, te da se Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson sa njim sastao u januaru ove godine. Panić je tada, kako se navodi, izjavio da je spreman da da intervju, ali da ne bi pristao da bude svedok. U maju ove godine Panić je potpisao izjavu, ali je ponovio da neće svedočiti.

Optuženi je, navodi se u zahtevu, posle toga zatražio od tužilaštva da prihvati izjavu, bez Panićevog dolaska na svedočenje, ali se ono sa tim nije saglasilo, da bi on zatim ponovo bezuspešno pokušao da ubedi Panića da dođe u Hag.

Panićevo svedočenje Karadžiću je važno kako bi potvrdio da ga je u njihovim brojnim kontaktima 1992. godine optuženi, između ostalog, obavestio da je naredio da se zaustavi granatiranje Sarajeva i da se otvori aerodrom radi dostave humanitarne pomoći.

Sudije su konstatovale da obavezujući nalog ne može biti izdat ako do informacija koje se traže preko svedočenja može da se dođe na druge načine. Veće je konstatovalo da su informacije o kojima se traži Panićevo svedočenje sadržane u dokumentima koji su već u posedu optuženog.

U odluci se kaže i da je "priroda Panićevih saznanja o događajima o kojima treba da svedoči razmotrena i sa njegovim asistentom koji je u septembru ove godine obavestio pravnog savetnika optuženog da je njegova izjava uglavnom zasnovana na određenim dokumentima iz arhiva premijera, a ne na tome da je bio očevidac događaja na koje se oni odnose".

"Kao svedok, gospodin Panić ne bi ništa mogao da doda, osim da citira te dokumente", naveo je asistent bivšeg premijera SRJ.

2024 © - Vesti online