Petak 14.12.2012.
11:18
Kurir

Sudija: Tolimir nije kriv za genocid, jer ga nije ni bilo

General Tolimir se prekrstio pre izricanja presude
 

U mišljenju sudije Nijambe, koje počinje na 534. strani presude, navodi se da ne može da se složi sa činjenicom niti da se Tolimir optuži za genocid, jer genocida u Srebrenici nije bilo. Nije se složila ni s tezom da su se zdravo za gotovo uzimala svedočenja svedoka Tužilaštva bez ikakvih materijalnih dokaza.

"Svedočenje svedoka-saradnika Momira Nikolića, na kojem počiva veliki deo presude, predstavlja trgovinu s tužilaštvom. Raspoloživi dokazi ukazuju na to da je ubijanje određenog broja ratnih zarobljenika bilo 'delo male grupe pojedinaca koji su postupali bez ovlašćenja i u tajnosti', a ne odluka vojnog ili političkog vrha RS. Zato zahtevam da general Tolimir bude oslobođen", navodi se u mišljenju.

Haški tribunal osudio je pre dva dana generala Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice u leto 1995. O presudi je odlučivalo troje sudija, od kojih su Kristof Flige iz Nemačke i Antoan Mindua iz Konga smatrali Tolimira krivim, a Nijamba je glasala za oslobađanje generala.

2024 © - Vesti online