Subota 15.12.2012.
01:04
J. Arsenović - Vesti

Srbe hoće da unište

Emil Vlajki, potpredsednik Republike Srpske
 

- Nema šta da me iznenadi. Haški tribunal je napravljen za Srbe i o tome sam pisao. Osnovan je od zemalja koje su napale Jugoslaviju, odnosno Srbiju i nećete valjda očekivati da taj sud osudi hrvatske generale, a Hrvatska treba da uđe u EU kao demokratska zemlja. Neće valjda osuditi Nasera Orića čije su trupe od '92 do '95 ubile 3.500 Srba, jer tada bi do svetske javnosti doprlo da je pre te njihove tzv. Srebrenice bilo još Srebrenica. Neće valjda Haradinaja osuditi za zločine, a SAD su osnovale nezavisno Kosovo. Dakle, sve je jasno kao dan, kaže u razgovoru za "Vesti" Vlajki.
 

Hoćete da kažete da se vaše tvrdnje iz knjiga "Demonizacija Srba" i "Kosovsko raspeće Srbije" obistinjuju...
- Prava kalvarija Srba još nije počela. Još 2002. sam rekao da će prvo otpasti Crna Gora, zatim Kosmet, Preševska dolina, Vojvodina pa Sandžak, i nažalost ide tim tokom. Ja nisam ideolog, nisam vernik, ne baziram se na željama već imam neke indikacije koje mi govore da će to tako biti i, nažalost, ide tim tokom i ne vidim kako će se taj proces zaustaviti. Postoji jedna zakonitost - ako se nešto počne raspadati, nema kraja tom raspadu. Milošević je mislio ako ode Slovenija, nema veze, tamo je 90 odsto Slovenaca, a vidite dokle je došlo. Ovo sada je uvod u poslednji raspad Srbije.
 

Kazne govore za sebe

- Srbi su do sada dobili preko 1.000 godina kazne, Hrvati 130-140, a Muslimani sveukupno negde 20-30 godina zatvora. Prema tome, sve je jasno. Zapad je napravio ovaj sud da bi se sudilo i presudilo Srbima. On je ciničan, nehuman, parcijalan.

Neki smatraju da je sadašnja vlast u Srbiji potvrdila tezu da najveće ustupke na nacionalnom planu prave vlade koje čine deklarisani nacionalisti?
- Ne valja te neke šeme primenjivati. Ono što oni rade sada je samo kamuflaža da otvoreno ne priznaju poraz. Nisu ni ovi krivi, a možda nisu ni oni pre, ali je sada gotovo. Napredak prema toj čuvenoj Evropi je uslovljen davanjem Kosmeta. Gotovo je, Kosovo je izgubljeno.


Vi sada zapravo govorite kao Dačić, ako je sve izgubljeno, čemu onda traže naš pristanak?
- Ja sam to rekao još 2002. godine. Dačić ne može više ništa uraditi, sada je kasno. Možda se nešto moglo uraditi u vreme Koštunice, kada je trebalo vojskom ući u severni deo Kosova, na šta Beograd ima pravo i po Kumanovskom sporazumu. Amerikanci su tamo došli silom, a ne na osnovu ljudskih prava, demokratije i slično. Na silu se odgovara jedino silom.


Ali naša sila nije primerena sili NATO-a?
- Kako vi to znate, pogledajte sve druge zemlje. Sve su se borile osim Srbije. Pogledajte Vijetnam, Avganistan, Irak. Gde god su Amerikanci otišli, ljudi su se borili. Jedan narod se možda može uništiti, ali se ne može pobediti iz vazduha.


Je l' vi to Srbima defetizam stavljate kao jedan od većih grehova u 21. veku?
- Šta da vam kažem. Tuđman ulazi u Knin i ode 300.000 Srba iz Krajine. Nakon Dejtona, 150.000 Srba napušta Sarajevo. NATO uđe na Kosovo i 250.000 Srba napušta Kosmet. Izvinite, šta je to? Zašto se ne bore?
 

Dodik između Zapada i Rusije

Da li Dejtonska BiH ima perspektivu?
- Ne. Hoće da naprave unitarnu državu gde će Bošnjaci imati većinu i preglasavati Srbe i Hrvate.
Može li da izbije ponovo oružani sukob?
- Ne može. Možda jedino u mojoj varijanti, pošto sam ja borben. Koliko juče sam rekao da mi u RS treba da proglasimo otcepljenje...
I kakva je bila reakcija Milorada Dodika?
- Dodik je političar, a oni mogu da poreknu ono što su do juče govorili. On mora da vodi računa da jedan deo Zapada hoće da ga skine sa vlasti jer se približava Rusiji.

2024 © - Vesti online