Petak 14.12.2012.
01:46
Alo!

Dinkić prodaje “Galeniku“ Paniću?

Traži se ozbiljan strateški partner kako bi bila obezbeđena sigurna budućnost za “Galeniku”: Mlađan Dinkić
 


Predsednik ovog sindikata Zoran Pantelić izrazio je nezadovoljstvo što se prodaja državne farmaceutske kompanije priprema u tajnosti, bez znanja zaposlenih i sindikata.


- Zabrinjava nas i ljuti što radnike niko nije obavestio o ovim aktivnostima, ni menadžment ni ministarstvo, koje, prema saznanjima našeg sindikata, i vodi pregovore sa “Valeantom”. Neprimereno je da se to dešava mimo sindikata i bez informacija o planovima, procedurama i namerama potencijalnog kupca - izjavio je Pantelić za “Alo!”.

On dodaje da su predstavnici kanadske kompanije, uz odobrenje Ministarstva privrede, pre nekoliko dana posetili “Galeniku”, te da su započeli postupak proučavaja njenog poslovanja i potencijala, a da bi nakon toga državi trebalo da upute pismo o namerama za privatizaciju.
 

Panić u četiri seks afere

Američki biznismen Milan Panić osnovao je kompaniju “Valeant” pod prvobitnim nazivom “ICN farmaceutikals“ 1959. godine i bio je njen direktor do 2002, kada je podneo ostavku posle optužbi za trgovinske prevare, ali i seksualno uznemiravanje. Prema pisanju medija, ICN je 2001. priznao krivicu za prevaru hartijama od vrednosti i pristao da plati kaznu od 5,6 miliona dolara. Panić se, prema navodima “Los Anđeles tajmsa”, tokom karijere nagodio za najmanje četiri optužbe za seksualno uznemiravanje.

- Očekujem da će nas o svim detaljima u vezi sa ovim u ponedeljak upoznati ministar i menadžment sa kojim imamo zakazan sastanak u Ministarstvu privrede - najavio je Pantelić.


Direktor “Galenike” Živomir Novaković listu “Alo!” nije poslao komentar na potencijalnu prodaju kompanije, dok su iz Ministarstva privrede najpre za “Alo!” kategorički demantovali informacije o privatizaciji “Galenike” , a potom se predomislili:


- Nakon konsultacija partnera u vladi, konstatovano je da je trenutna finansijska pozicija “Galenike” neodrživa. Ministarstvu finansija i privrede dat je nalog da krene u pripremu raspisivanja međunarodnog tendera početkom naredne godine, kojim bi se pronašao ozbiljan strateški partner i obezbedila sigurna budućnost za “Galeniku” - saopštili su iz Dinkićevog ministarstva.


U javnosti se, međutim, spekuliše da je kompanija bivšeg jugoslovenskog premijera ponudila tek 15 miliona evra za 85 odsto vlasništva u “Galenici“, te da će novi vlasnik zadržati tek 250 od ukupno 2.300 radnika u firmi.

2024 © - Vesti online