Četvrtak 13.12.2012.
21:10
Beta

Oficir VRS: Ne znam ni za jedan zločin

Karadžić je optužen za progon Muslimana i Hrvata
 

Penzionisani pukovnik Dragićević je, svedočeći u Karadžićevu odbranu, potvrdio da su pripadnici Unprofora, posle vazdušnih udara NATO na VRS 1995, bili "zarobljeni u vojnom smislu", po naređenju više komande. To je nazvao "zaštitnom i odbrambenom merom" od daljih udara NATO aviona.

Karadžić - tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske - optužen je za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN.

Dragićević je ponovio iskaz prethodnih svedoka da je SRK sve vreme rata branio srpska naselja i narod od stalne ofanzive i napada Armije BiH iz grada, koja je često koristila civilne objekte poput škola, obdaništa i bolnica. Sugerišući da Sarajevo nije bilo pod opsadom VRS, svedok je naznačio da je okruženje oko grada bilo "situacija koja je prirodno postojala i niko je nije stvorio", zato što su srpska naselja bila
oko gradskog jezgra. Muslimanska strana, po Dragićevićevom svedočenju, odbila je sve ponude VRS da se zajednički istraže incidenti u Sarajevu za koje je okrivljavala srpsku stranu, kao i da se grad proglasi "otvorenim". Da bi se sprečile civilne žrtve, SRK je, po naređenju komande, otvarao vatru samo na vidljive neprijateljske položaje, izjavio je Dragićević.

VRS je, posle sporazuma o stavljanju artiljerije pod kontrolu UN u februaru 1994, smatrala da je neophodno da neka od oruđa ponovo preuzme da bi se odbranila od ofanziva ABiH, ali je zbog toga u septembru 1994. bila napadnuta NATO avijacijom, iako oruđa nije ni upotrebila. Svedok je negirao i da je SRK ikada uskraćivao stanovništvu Sarajeva struju, gas i vodu. Najveći deo unakrsnog ispitivanja, tužilac Džulijan Nikols posvetio je osporavanju kredibiliteta svedoka, na osnovu pisanih naređenja koja je on izdavao.

Tužilac je Dragićeviću predočio njegovo naređenje iz 1992. da se "spali" jedno selo u okolini Višegrada, gde je tada službovao. Svedok je, međutim, uzvratio da je to "bio zaseok od tri kuće" u kojem tada nije bilo civila, a koji je ABiH koristila na prvoj
borbenoj liniji.

Karadžić je danas pred sudije kao svedoka izveo i Milorada Katića, koji je od marta 1993. bio predsednik srpske opštine Novo Sarajevo. Katić je posvedočio da u to vreme nije bilo progona Muslimana i Hrvata iz naselja Grbavica, u kojem je do kraja rata ostalo 1.500 građana nesrpske nacionalnosti. Po rečima svedoka, oni su dobijali
humanitarnu pomoć i penzije, kao i Srbi.

Dok ga je Karadžić ispitivao, Katić je potvrdio da je prethodna vlast u Novom Sarajevu bila smenjena, između ostalog, zato što se, kako je "mnogo puta čuo", sa nesrbima "nije postupalo kao sa Srbima" - "da li su napuštali Grbavicu ili bili proganjani" Upitan da li je prethodna vlast sama počinila zločine, Katić je rekao da za tako nešto "nije čuo". Kazao je i da su i Karadžićevom zaslugom, zločini "svedeni na minimum".

Odbranu pred Haškim tribunalom, Karadžić će nastaviti sutra. On je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i za genocid u Srebrenici.

2024 © - Vesti online