Četvrtak 13.12.2012.
18:42
Beta

Moskva zabranila protest opozicije

Kazna za učešće u nedozvoljenim protestima iznosi 9.000 dolara
 

Tokom pregovora o planiranom protestnom maršu, grad Moskva je ponudio opozicionim liderima slične ili identične rute koje su koristili i u prošlosti, ali opozicija nije na to pristala, tražeći da joj bude dozvoljeno da maršira do centralnog gradskog Crvenog trga.

Agencija AP navodi da to nagoveštava promene u taktici obe strane, posle godinu dana uglavnom mirnih demonstracija, koje su ponekad okupljale i više od 100.000 ljudi, nezadovoljnih zbog Putinovog povratka na čelo države. Očekuje se da protest, zakazan za subotu, okupi mnogo manje ljudi, kao i da ga policija rasturi.

Entuzijazam za proteste je opao, najviše zbog razočaranja u opozicione lidere, ali ankete javnog mnjenja pokazuju da je i nezadovoljstvo Putinovom vlašću i dalje visoko. Od kako je Putin u maju preuzeo treći predsednički mandat, parlament kojim dominira Kremlj, usvojio je seriju zakona protiv neistomišljenika vlasti.

Prema jednom od njih kazna za učešće u nedozvoljenim protestima povećana je sa

150 na 300.000 rubalja (oko 9.000 dolara), što je približno prosečnoj godišnjoj plati u Rusiji.

Opozicioni lider Sergej Udaljcov, čiji Levičarski front spada u najekstremističkije opozicione partije, našalio se na svom nalogu na Tviteru da će subotnji događaj ličiti na uobičajeni mali, mesečni, neodobreni protest, koji će trajati dugo, i na kome će policija po navici uhapsiti sve učesnike.

Udaljcov i drugi opozicioni lideri pozvali su svoje pristalice da se okupe u centru Moskve, ispred sedišta FSB, naslednika sovjetske tajne službe KGB.

2024 © - Vesti online