Četvrtak 13.12.2012.
16:44
Beta

Platforma sa dve tačke

Postavio dve tačke za platformu : Aleksandar Jugović
 

On je agenciji Beta kazao da bi prva tačka trebalo da glasi da Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova i Metohije iz nacionalnih, istorijskih, epskih, mitskih i svih drugih razloga.

"Druga tačka bi trebalo da glasi - osnova za pregovore Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela trebalo bi da bude nestatusni deo Ahtisarijevog dokumenta koji se svakako može poboljšati u interesu Srba, naročito u onom delu koji se odnosi na sever Kosova", rekao je Jugović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi početkom iduće sedmice da rukovodstvu Skupštine Srbije i šefovima poslaničkih grupa predstavi platformu o Kosovu.

Kako je najavio predsednik parlamenta, parlament bi o platformi trebalo da raspravlja do kraja godine.


Đurić: Srbija treba da odbaci dosadašnju kosovsku politiku


Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Bojan Đurić rekao je danas da platforma o Kosovu treba da sadrži jasne političke rečenice kojima se odbacuje dosadašnja kosovska politika.

"Najvažnija stvar koja treba da se izbegne u platformi kada ona konačno bude pripremljena je da i u buduće imamo u istom danu dijametralno suprotne izjave naših najviših zavničnika, da prestane praksa da praktično različitu nacionalnu politiku povodom Kosova naši zvaničnici vode u Beogradu i u Briselu ili u drugim prestonicama", kazao je Đurić agenciji Beta.

On je naveo da treba potpuno da se ograniči prostor predsednika Srbije za "izlete" koje do sada imao i "štetu" koju je nanosio državi ne samo kad je u pitanju kosovska politika nego i generalno i regionalna politika.

"Platforma mora da sadrži vrlo preciznu viziju kakve će Srbija odnose imati ne samo sa Prištinom, odnosno sa Kosovom nego i sa drugim zemljama u regionu", rekao je Đurić.

Naveo je i da bi platforma morala da ima vrlo jasno određenje šta je politička budućnost i šta je bezbednosna budućnost Srbije, odnosno konkretne korake ka EU i opredeljenje za članstvo u NATO jer je to po LDP bezbednosni kišobran koji može da pruži sigurnost i Srbiji i Kosovu i svim drugim teritorijama u okruženju i da obezbedi trajni mir za generacije koje dolaze.

"Ukoliko toga nema u platformi, ona će biti manje više replika platformi koje smo imali do sada a kojih se stranke koje danas čine vlast ili opoziciju poput Demokratske stranke gotovo bez reči odriču", naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, poslednja deklaracija o Kosovu je usvojena u julu 2011. i danas se pokazuje da je jedino LDP bio u pravu kada je oštro kritikovao tu platformu zbog toga što je ona bila potpuno odsečena od života i insistirala je na starim zakletvama i starim zavetima.

2024 © - Vesti online