Četvrtak 13.12.2012.
16:17
Vestionline

Kličkovi ljudi tukli vlast u parlamentu

Predstavnici opozicije prvo su pokušali da fizički spreče glasanje o postavljanju predstavnika vladajuće stranke na mesto predsednika parlamenta, a onda je počela masovna tuča oko govornice.

I u sredu je bilo podjednako dramatično u ukrajinskoj skupštini: opozicija je opkolila glavnu govornicu i prekinula zasedanje, kako Mikola Azarov ne bi dobio i drugi premijerski mandat.

Danas su se okupili oko govornice kada je trebalo da počne glasanje o imenovanju Vladimira Ribaka, kandidata stranke regija za predsednika parlamenta. Azarov, 64-godišnji konzervativac kojeg je predsednik Viktor Janukovič nominovao za premijera, u čudu je gledao parlamentarce kako se tuku, a zasedanje je prekinuto.

Opozicija, a u njoj su poslanici odani zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, nacionalisti iz desničarske stranke Slobode i liberalna stranka pod vođstvom boksera Vitalija Klička, optužuje vladajuću koaliciju da gura svoje predloge i krši parlamentarnu proceduru.

Istovremeno, ispred parlamenta su ukrajinske aktivistkinje iz organizacije FEMEN gole protestovale zbog korupcije u vladi. Četiri razgolićene aktivistkinje preskočile su ogradu i pokušale da uđu u zgradu parlamenta kako bi izrazile nezadovoljstvo.

2024 © - Vesti online