Četvrtak 13.12.2012.
16:59
Beta

Dve trećine građana ne želi da se druži sa gej osobama

Kako biste reagovali da ovo vidite uživo?
 

Na otvaranju seminara posvećenog borbi protiv diskriminacije gej osoba, Dušan Ignjatović je rekao da je pravni okvir u Srbiji koji se odnosi na ljudska prava dobar i da je u toku izrada antidiskriminacione strategije u okviru koje će biti planirana primena sistemskih mera.

"Srbija je u januaru 2012. godine pristupila projektu Saveta Evrope za sprečavanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta", rekao je Ignjatović i dodao je pristupanje projektu bila "potreba ali i odgovoran potez". On je naveo da izveštaji Beogradskog centra za ljudska prava i Gej strejt alijanse kontinuirano ukazuju na prisustvo homofobije u drušstvu i kao primer naveo da bi polovini populacije smetalo da im LGBT osobe stanuju u susedstvu.

"Svedoci smo raznih stvari - od podsmešljivih komentara do govora mržnje i otvorenih pretnji napadima", rekao je Ignjatović.

60 odsto građana se protivi tome da gej osoba ili lezbejka budu na rukovodećem mestu u državi, dve trećine građana se ne bi družilo sa nekom LGBT osobom a tri četvrtine je protiv toga da vaspitači dece budu osobe druge seksualne orijentacije. On je dodao da se Srbija po tome ne razlikuje mnogo od zemalja u okruženju a da se takvo stanje često opravdava tradicionalnim i kulturnim vrednostima, nesklonošću da se prihvati nešto novo i konzervativinm stavovima.

Ignjatović je rekao da je potrebno smanjiti jaz između populacije i LGBT osoba što će, kako je ocenio, verovatno biti dugotrajan proces, ali da se mora težiti ravnopravnosti svih.

2024 © - Vesti online