Četvrtak 13.12.2012.
15:34
24sata.rs

Srpskim naučnicima Kosovo krivo što im ne objavljuju naučne radove

Ni naučne radove ne objavljuju zbog Kosova
 

Da bi opravdali ovakvu situaciju, neki naučnici se, po ugledu na političare, pozivaju na Kosovo.


"Kako da objavim rad iz istorije u međunarodno priznatom časopisu, kad oni važne delove naše istorije čak ni ne priznaju? Verovatno bi trebalo da pišem o američkim Indijancima", nedavno se požalio jedan istoričar Ministarstvu nauke.

Međutim, da Kosovo i slični politički izgovori ipak nisu uzrok slabog angažovanja naučnika u društvenim naukama, pokazuju loši rezultati i u drugim dicisplinama, poput filozofije, sociologije, antropologije, arheologije.

"Zapravo je reč o nepostojanju tradicije naučnog angažovanja u društvenim naukama u Srbiji. Mladi naučnici nisu imali na koga da se ugledaju, jer se u starom sistemu dešavalo da jedan istoričar decenijama ne objavi nijedan naučni rad i da se to ne shvata kao presedan. Ipak, taj stav se menja, što pokazuje podatak da su naši društvenjaci pre 10 godina u svetskim časopisima ukupno objavili 29 radova, a danas ta brojka iznosi 228", rekao je za "24 sata" pomoćnim ministra prosvete i nauke, Tibor Sabo.

Najnovije istraživanje kojim je rukovodio Institut ekonomskih nauka iz Beograda, pokazalo je i da naše društvene naučnike muče brojni problemi, poput nedostatka novca za projekte, slabe dostupnosti literature i kontakta sa kolegama iz inostranstva.


Ispitivanje je sprovedeno na 626 istraživača iz oblasti društvenih nauka i humanističkih disciplina. Rezultati su pokazali da je njih 92,5 odsto objavilo bar jedan rad u domaćim naučnim časopisima, a da više od polovine nikada nije objavilo nijedan rad u svetskom časopisu.

"Da bi objavili rad iz društvenih nauka u svetskom časopisu, u proseku je potrebno oko pet godina. Kriterijumi su veoma strogi, konkurencija je dvostruko veća nego u prirodnim naukama, a što se tiče Hrvata, oni imaju duplo više društvenjačkih časopisa na priznatim listama i samim tim imaju veći izbor gde mogu objaviti svoje radove", odgovara naučnik iz jednog beogradskog instituta društvenih nauka koji nije želeo da se predstavi.

2024 © - Vesti online